Autobanden opslaan (zomer of winter): waar en hoe doe je dat?

Geplaatst op 02/12/2020 in Seizoensopslag

Autobanden opbergen

Nu de klok weer is verzet, is het tijd om je set winterbanden onder je auto te zetten. Maar waar laat je jouw zomerbanden? Hoe sla je autobanden op een goede manier op? Een garage is een mogelijkheid, maar wat zijn de andere opties als je weinig plek hebt? En hoe zorg je ervoor dat je banden in een goede staat de opslag uitkomen?

Je auto heeft alleen maar contact met de weg via de banden. De banden moet daarom van uitstekende kwaliteit zijn om jou door nattige en winterse omstandigheden veilig te vervoeren. Hoewel Nederland milde winters heeft en eigenlijk alleen maar vlakke en geasfalteerde wegen kent, zijn ook hier winterbanden het veiligst in de winter. Wat zijn de verschillen tussen de banden?

Wat is het verschil tussen een zomerband, winterband en all-seasonband?

Zomerband

Normaliter verwissel je je winterbanden voor zomerbanden als de zomertijd ingaat. Zomerbanden zijn gemaakt van hard rubber en smelten daarom niet als het warm is. In tegenstelling tot winterbanden hebben zomerbanden brede sleuven als profiel, zodat je optimaal en veilig kan rijden als de zon schijnt.

Winterband

Een winterband kun je herkennen aan de M, S en sneeuwvlokje aan de zijkant van de band. De banden zijn van zachter rubber gemaakt dan een zomerband. Zo behoudt de band grip op de weg als het koud is. Het profiel van een winterband bestaat uit grove lamellen zodat de band de sneeuw kan ‘vastpakken’. Winterbanden slijten bij een temperatuur hoger dan 7 graden sneller. Daarom is het ingaan van de wintertijd het ideale verwisselmoment.

All-season

Naast zomer- en winterbanden heb je nog all-seasonbanden. Deze band is een compromis tussen een zomer- en winterband. All-seasonbanden doen het in de zomer beter dan winterbanden, en scoren in de winter beter dan zomerbanden.

In Nederland functioneren all-seasonbanden over het algemeen prima. Maar wie in de winter dagelijks op pad gaat met de auto of wie graag op wintersport gaat, wordt aangeraden de banden halfjaarlijks te wisselen.

Winterbanden auto

Zomerbanden verwisselen: zelf doen of laten doen?

Je kunt zelf je zomerbanden naar winterbanden wisselen. Maar je kunt het ook door een expert laten doen. Als je zelf je winterbanden monteert, scheelt dat kosten. Tegelijkertijd ben je flexibeler want je wisselt je banden wanneer jij dat wil en waar jij dat wil. Het kost wel even tijd, je wordt vies en je kunt je banden niet zelf balanceren.

Deze nadelen zijn ook de voordelen voor het laten wisselen door experts: je weet zeker dat je banden op de juiste manier gemonteerd zijn, je banden worden gebalanceerd en gecheckt. Maar je betaalt er wel voor.

Autobanden

Autobanden onderhouden (zomer of winter)

Deze stap kun je uiteraard overslaan als je je zomerbanden laat wisselen door een expert. Maar anders: reinig, check, behandel en droog.

Reinig de zomerbanden

Voordat je je banden gaat opslaan, is het belangrijk om alle verzamelde chemicaliën zoals benzine, olie en oplosmiddelen te verwijderen. Autoshampoo, warm water en een spons doen wonderen. Overtollig schuim spoel je af met water. Voor de velgen gebruik je een speciaal velgenreiniger en maak je schoon met een kwast. Laat de reiniger eventjes inwerken en spoel de velg daarna af met water.

Check de algehele staat

Nadat je zomerband blinkend schoon is, kun je de eventuele schade opnemen. Zitten er scheuren in de band? En hoe diep is het profiel? De wettelijke minimumprofieldiepte is 1,6 mm. Maar vaker worden banden al vervangen bij een profieldiepte van 3 mm. Want hoe minder profiel, hoe langer de remweg. Haal ook alle steentjes uit de band.

Breng beschermend middel aan

Nog twee stappen en daarna kun je je banden opbergen. Pak je banden in in plastic. Deze zorgen ervoor dat je banden niet uitdrogen en schoon blijven. Lees wel altijd goed de instructies van de producten, omdat ieder product anders werkt. De velgen kun je insmeren met bijvoorbeeld carrosserielak.

Drogen

Een dooddoener, maar wel belangrijk om de levensduur van je banden en velgen te verlengen: laat beide goed drogen. Daarna: in de opslag ermee!

Opslag

Autobanden opslaan: wat is de perfecte omgeving?

Je banden zien er weer als nieuw uit. Nu kunnen in de winteropslag. Ze gedijen het best op een droge, koele en donkere plek. De ideale opslagruimte:

  • heeft een stabiele, gematigde temperatuur (-5 tot +25 graden Celsius)
  • heeft een maximale luchtvochtigheid van 70 procent
  • heeft geen warmtebronnen als radiatoren en ketels in de buurt
  • heeft geen oplosmiddelen, aardolieproducten en ozon-genererende apparatuur in de buurt

De ideale opslagplek voor je banden is dus binnen. In een schuur kunnen de temperaturen flink schommelen. Buiten in de tuin worden banden blootgesteld aan het weer. Een garage of hobbykamer thuis is dus ideaal om je banden in op te slaan.Thuis je banden opslaan kan, als je met bovenstaande punten rekening houdt. Heb je geen geschikte plek in huis, dan kan je denken aan externe opslag.

Beste opslag voor de autobanden

Waar laat je je set autobanden? Wie een grote garage heeft, kan zomerbanden prima thuis opslaan. Maar wie klein woont, wil je vast geen vierkante meters afstaan aan grote bandenstapel. Een autogarage of opslagbox is dan een goede optie.

Waar moet je allemaal op letten en wat zijn de kosten?

Opslag zomerbanden thuis

Je zomerbanden thuis opslaan, is een prima optie als je voldoende ruimte hebt en een beetje handig bent. Belangrijk is wel dat je ervoor zorgt dat de banden niet uitdrogen en op de juiste manier opgehangen of opgestapeld zijn. Kosten: helemaal niets.

Bandenopslag autogarage

Bij een autogarage betaal je gemiddeld € 50,- euro voor zes maanden opslag. Soms zit daar ook een check en montage bij. Bij Kwik-fit betaal je € 53,- voor zes maanden opslag in een zogenaamd bandenhotel. En Euromaster hanteert een prijs van € 35,-.
Maar misschien heeft jouw autogarage ook een mooie deal. Vraag wel even naar de voorwaarden. Als het eerder mooi weer wordt, kan je er dan ook eerder bij?

Bandenopslag kosten

Een opslagbox kent de perfecte omstandigheden voor opslag van zomerbanden. Kubox verhuurt bijvoorbeeld ruimte voor seizoensopslag tegen een scherpe prijs en voor zolang jij die nodig hebt. Er is een stabiele temperatuur en je kunt altijd bij je spullen. En je kunt er natuurlijk meer seizoensspullen kwijt, zoals voor het winterklaar maken van je tuin, kampeerspullen opbergen en je motor stallen voor de winter.  

Motor

Autobanden horizontaal of verticaal opslaan?

Zomer- of winterbanden met een velg blijven het beste in vorm als je ze horizontaal neerlegt, plat dus. Dit vanwege het gewicht van de velg die op de band drukt. Als je banden met velg lang rechtop staan, kunnen ze ‘vierkant’ worden. Plaats een stuk karton of vilt op de grond om de onderste band te beschermen tegen de grond. Je kunt tussen de banden ook nog een stuk karton leggen.

Wil je je autobandenzomerbanden sjiek opslaan? Koop dan bandenrekken of bandenhaken en speciale bandenhoezen. Banden zonder velg kun je ook verticaal bewaren, maar draai ze wel iedere vier weken zodat ze hun ronde vorm behouden.

Conclusie

Of je nou zelf je zomerbanden gaat verwisselen en opslaan of niet: iedere investering is er één voor de veiligheid van jou en anderen in het verkeer. Dat is wel wat waard toch?

Ben je na het lezen van deze blog benieuwd geworden naar de opslagmogelijkheden van Kubox? Bekijk dan de selfstorage, of laat een opslagbox voor de deur bezorgen!