Kampeerspullen opbergen als een pro

Geplaatst op 16/09/2020 in Seizoensopslag, Opruimen

Net terug van je kampeeravontuur? Welkom terug! Of zoals ze in Frankrijk zeggen: “Bon retour!” Dit is helaas het moment waarop je alle kampeerspullen weer mag opbergen. Maar hoe pak je alles netjes in voor volgend jaar? En hoe zorg je ervoor dat je geen schimmel in de tent aantreft, wanneer je deze weer tevoorschijn tovert? Dit stappenplan helpt jou met kampeerspullen opbergen én je tent opbergen.

Tent opruimen

Stap 1. Kampeerspullen inventariseren

Loop voordat je je kampeerspullen gaat schoonmaken en opbergen alles na: ontbreken er haringen? Doet je slaapmatje het nog? Is je kookset nog compleet? Hoe is je tentdoek? Laat het direct maken of vervang het. Anders zit je het volgende jaar met de gebakken peren.

Stap 2. Maak je kampeerspullen schoon of laat ze luchten

Wellicht heb je op de camping alle potten, borden, vorken, lepels en ander gerei al omgespoeld. Stop dit alles nog in de vaatwasser op het heetste programma. Of was het af met heet water en afwasmiddel. Slordig schoongemaakt bestek is een broedplaats voor bacteriën. Je wilt tijdens je volgende kampeerweekend toch niet ziek worden?

Was ook alle dekentjes, lakenzakken en andere gebruikte wasbare doeken. Laat je slaapzak en slaapmatje of luchtbed luchten in de frisse ochtendwind. Probeer een wasbeurt voor je slaapzak te voorkomen, omdat de isolatiewaarde bij iedere wasbeurt afneemt. Kan die net wat langer mee. En als laatst: zet je koelkast of koelbox op een kierstand. Zo voorkom je nare luchtjes als je die volgend jaar weer uit je Kubox haalt voor een nieuw kampeeravontuur.

Stap 3. Tent opbergen

We gaan in sneltreinvaart door alle do’s van je tent opbergen, want het luistert nauw om schimmel te voorkomen.

  • Regel één is: laat je tent binnen 24 uur na je laatste gebruik helemaal drogen.
  • Borstel het doek met een zachte borstel om vogelpoep, zand, zout en andere viezigheid te verwijderen. Dit voorkomt roest en je raadt het al: schimmel. Daarna kun je het doek schoonmaken met een zachte borstel en water. Agressieve schoonmaakmiddelen tasten de coating en waterdichtheid van het doek aan. En als je een tentreiniger gebruikt, moet je eigenlijk de tent opnieuw laten impregneren. Probeer water dus eerst. Daarna kun je met grover geschut de laatste vlekken verwijderen.
  • Geef je tentstokken wat ‘tender love and care’. Stalen stokken vet je in met vaseline. En de rest borstel je gewoon schoon. Bind de stokken aan elkaar, zodat ze niet door elkaar komen of elkaar kunnen beschadigen.
  • Vervolgens rol je het tentdoek op (niet vouwen, hierdoor kan de stof scheuren). En stop hem in een afgesloten tentzak. Heb je een katoenen tent? Stop de tent dan in een katoenen zak. In een plastic zak ontstaat veel sneller condens en vocht en daardoor ontstaat er schimmel. Leg de tent ook niet los op zolder of in de schuur, omdat muizen het een heerlijk plekje vinden om in te vertoeven.

Tip: in een opslagruimte van Kubox liggen jouw kampeerspullen vorst- en vochtvrij

Seizoensopslag

Stap 4. Kampeerspullen opbergen: losjes oprollen of uithangen

Het grootste karwei zit erop, je kampeerspullen zijn schoon. Well done! Of zoals ze in Italië zeggen: “Bravo, ottimo lavoro!” Nu gaat het echte ‘kampeerspullen opbergen’ beginnen.

Sommige mensen zweren bij afsluitbare opbergbakken of stapelbare kratten en anderen bij een kast met planken. Eén ding komt overeen: zorg dat de spullen die bij elkaar horen, ook bij elkaar worden opgeborgen. Bijvoorbeeld alle slaapspullen bij elkaar, alle kookspullen bij elkaar en alle schuilspullen (tent, voortent, tarp) bij elkaar, enzovoort. Wel vraagt ieder item een andere opbergmethode.

  • Slaapmatjes berg je het beste uitgerold op met het ventiel open. Wanneer je het opgerold in de kast legt, verliest het matje de zelfopblaasbare functie.
  • Hang je slaapzak uit, in plaats van gepropt in de slaapzakhoes. Zo behoudt je de dikte en isolatiewaarde van je slaapzak. Moeilijk onhandig! Behalve wanneer je over een kledingrek in een opslagruimte beschikt.
  • Hou alle spullen van je tent (haringen, tentstokken, scheerlijnen, gronddoek en tentdoek) bij elkaar, maar niet in dezelfde opbergzak als de tent. Grondzeil en slikranden kunnen stoffen bevatten die het tentdoek aantasten. Wel kan alles in één doos.

Stap 5. Kies een droge en goed geventileerde plek

Kies een droge, veilige en goed geventileerde plek voor je kampeerspullen en tent. Het liefst waar uv-straling je kampeerspullen niet kunnen raken en muizen niet komen. Een kelder of schuur is meestal te vochtig. Wat een eisen hè?

In huis kan je denken aan je bijkeuken of trapkast. Heb je dat niet of wil je niet het risico lopen op een beschimmelde tent? Kies dan voor een opslagruimte van Kubox. Hier liggen jouw spullen op een veilige en schone plek. En als je de ruimte langer dan een maand huurt, komt Kubox Thuisbezorgd jouw kampeerspullen thuis ophalen.

Wisseltruc

En als je toch bezig bent met je kampeerspullen veilig opslaan, dan kun je ook kijken of andere spullen in de opslag kunnen. Denk hierbij typische seizoenspullen zoals je BBQ of loungeset. Hoe handig! Of zoals ze in Spanje zeggen: "¡Que conveniente!"

Wissel direct de zomerspullen om voor opgeslagen herfst-en winterspullen. Denk aan de volgende items:

  • winterkleding
  • winterbanden
  • griezel-spul voor Halloween
  • kerstversiering
  • sneeuwschuiver 
  • plaids
  • schaatsen
  • ski’s
  • ski-box
  • winterdekbed

Succes met opbergen!

Lees ook: