Tuin winterklaar maken: zo pak je dat aan

Geplaatst op 21/10/2020 in Seizoensopslag

Zodra de eerste bladeren vallen, is het tijd om je tuin en terras te wapenen tegen het volgende seizoen: de winter. Pak de hark en snoeischaar en ga aan de slag. Kubox helpt je op weg met dit stappenplan: zo maak jij je tuin winterklaar.

Vorst

Woon je hartje Haarlem, of een ander dichtbevolkt stadscentrum? Dan heb je dit plezier en deze lasten misschien niet. Maar voor alle anderen is de tijd aangebroken om je tuin winterklaar te maken.

Wanneer maak je je tuin winterklaar?

Wanneer is het nu het juiste moment of de juiste periode om voor te bereiden op de natte en koude winter?

De weken van oktober en begin november zijn heel geschikt voor het winterklaar maken van je tuin. Terwijl jij aan de slag gaat met vliesdoek en de hark, kan het buiten nog aangenaam zijn. En omdat het nog niet vriest, lijden planten en struiken minder pijn van het hardhandige snoeiwerk. Mouwen opstropen dan maar om de tuin mooi winterklaar te maken!

Stap 1. Gazon winterklaar maken

Voordat de temperatuur structureel onder de zes graden duikt, moet je je gazon voor de laatste keer maaien. Je kunt tijdens het winterklaar maken van je gazon direct wat bemesting strooien, zodat je in het voorjaar weer tegen een prachtig groen veld aankijkt. Bij je gazon winterklaar maken, hoort ook je grasveld wapenen tegen mos en alg. Beiden houden van het vochtige herfstweer en tierig dan welig. Een beetje kalk strooien doet wonderen, omdat dit de groei van mos en alg vermindert. 

Stap 2. Bomen en struiken snoeien en eenjarige planten verwijderen

Het gazon is klaar voor zijn winterslaap. Ook bomen, struiken en planten willen dat, maar moeten eerst van hun overbodige takken af. Snel snoeien die handel. Het is belangrijk dit voor de vorst te doen. Ieder takje dat je ´afknipt´, krijgt namelijk een snijwondje. Dit maakt de plant kwetsbaar. Als het ook nog eens vriest, bestaat de kans dat er rot ontstaat.

Sommige planten kunnen het hele jaar door gesnoeid worden. Een aantal moeten echt voor de winter gedaan worden, zoals: fruitbomen, klimop, klimrozen, hibiscus, plataan en de laurier. 

Vorst

Terwijl je snoeit, kun je direct de uitgebloeide eenjarige planten verwijderen. Dit zijn bijvoorbeeld de planten in een kas of moestuin. Verwijder hen voordat de vorst zich aandient, omdat de stengels anders gaan rotten en vies worden. Je kunt de plant er gewoon met wortel en al uittrekken.

Stap 3. Tuinmeubelen opruimen

Bij het winterklaar maken van je tuin hoort ook het opruimen van het tuinmeubilair. Laat je tuinmeubels tijdens de winter niet aan hun lot over als je er later nog van wilt genieten. Profiteer daarom van de eerste herfstdagen om ze een grondige poetsbeurt te geven. Houten meubelen kun je insmeren met olie. Vergeet de kussens niet te reinigen met een textielreiniger.

Ook je barbecue maak je grondig schoon en schroef je zo mogelijk uit elkaar. Smeer de losse onderdelen in met een beetje vaseline, zodat roest wegblijft. Je parasol borstel je goed af en spuit je opnieuw in met waterdichte spray. Ook als je losse accessoires niet door sterke wind bij de buren wilt zien belanden, maak je die schoon.

Je tuinmeubelen en -accessoires kun je beschermen met een afdekhoes of groot zeil. Maar let op: zorg dat er luchtcirculatie aanwezig blijft om schimmel tegen te gaan. Een droge plek waar de verwarming niet dagelijks staat te loeien is daarom ideaal om je tuinmeubelen in te bewaren. Denk: garage of tuinhuisje.

Of Kubox thuisbezorgd!

  1. Wij brengen de Kubox met je ski’s, winterdekbed en kerstversiering bij je thuis
  2. Jij haalt deze winterspullen eruit en bergt je tuinspullen erin op
  3. Wij halen jouw Kubox op en stallen deze vocht- en vorstvrij
  4. Zodra de eerste zonnestralen zich aandienen, brengt Kubox de spullen weer bij je thuis. Overal, of je nou in Almere woont, of in Rotterdam.

Berg je je spullen liever zelf in een opslagruimte op? Kijk dan eens naar Kubox selfstorage.

Stap 4. Afval verwerken op de composthoop

Tijdens het winterklaar maken van de tuin hoort ook het verwerken van het tuinafval. Nu alles is gesnoeid en de tuinmeubelen zijn opgeborgen, rest alleen het opruimen van andere ´tuintroep´.

Op sommige plekken doet een dik bladertapijt weinig goed, bijvoorbeeld op het gazon. Het gras krijgt door de bladeren nauwelijks licht en slaat daarom geel uit. Het kan zelfs gaan afsterven, waardoor je kale plekken riskeert. Liever niet toch? Ook op het terras verwijder je de bladeren, om een slippertje te voorkomen.

Maar wat doe je er mee? Een composthoop is ideaal. Compost kun je later gebruiken als voeding voor je tuin en egels en andere dieren vinden het een heerlijke verblijfplek. Ook kun je bladafval goed kwijt tussen de planten in borders of onder bomen en struiken. Een laagje van ongeveer 10 centimeter maakt dat onkruid moeilijk kan groeien. Tegelijkertijd vormt het een goede isolatie in de winter.

Als je hier allemaal liever niet aan begint, is weggooien met het gft-afval uiteraard de beste optie.

Stap 5. Planten beschermen tegen de winter

Niet iedere plant kan goed tegen vorst. Je hebt winterplanten voor in de tuin, maar ook exotische of mediterrane planten die de winter buiten niet overleven. Deze moeten dus tijdens het winterklaar maken van de tuin naar een vorstvrije plek.

Bladhoudende planten hebben licht nodig en bladverliezende planten kunnen prima af met een donkere plek. Je tuinhuisje, opgeruimde schuur of koele plek in huis zijn heel geschikt. Heb je geen plek over? Bestel dan een ruimte bij Kubox selfstorage. Hier hebben je planten geen last van de vrieskou en staan ze op een droge plek.

Kubox opslag

Stap 6. Wintertuin inrichten

Is het inmiddels buiten een kale boel geworden? Vrolijk je tuin dan op, met overwinterende dieren. Egels vinden een hoopje bladeren bijvoorbeeld heerlijk, en vogels genieten van vetbolletjes. Hang wat vogelhuisjes, zodat vogels alvast weten dat ze in de lente in jouw tuin hun eitjes kunnen uitbroeden.

De winter is ook ideaal om voorjaarsbloeiers onder de grond te stoppen. Tulpen, hyacinten, narcissen, krokussen kunnen goed overwinteren onder de grond en komen met de eerste zonnestralen al op.

Stap 7. Tuin winterklaar maken bij Van Kooten en De Bie

Dan hebben we nog wat laatste tips voor het winterklaar maken van je tuin.

  • Sluit je buitenkraan af en tap het laatste water af. Kan dat niet? Pak dan de leiding buitenshuis goed in, zodat die niet onder vrieskou hoeft te lijden.
  • Haal de tuinslang en alle gieters naar binnen en verwijder het water.
  • Voor een optimale stemming en inspiratie: bekijk de hilarische praktijken van Van Kooten en De Bie. Wedden jij het beter kunt?

Stroop dus je mouwen op en ga aan de slag met het gereed maken van de tuin voor de winter. En, vergeet niet te genieten van de paddenstoelen, prachtig gekleurde blaadjes en laatste zonnestralen. Succes!

Lees meer over seizoensopslag:

Motor opbergen in de winterstalling
Kampeerspullen opruimen als een pro