Boeken verhuizen: tips en trucs
Geplaatst op 02/09/2020
"Lezen is denken met andermans hoofd”, zou een Duits filosoof gezegd hebben. Dat is één…
Geplaatst op 10/04/2020 in Woontips, Verhuistips
Klein wonen is superhip. Op internet en in de media zien we sinds een paar jaar steeds vaker ‘tiny houses’ en ‘microwoningen’ opduiken. En niet zonder reden. Van groot naar klein wonen is kiezen voor goedkoop en milieubewust. Hartstikke leuk. Maar voor wie nu heel ruim woont, is kleiner wonen best een stap. Waar moet je allemaal aan denken? Hoe maak je keuzes? Waar laat je je spullen? Geen zorgen. Na het lezen van deze vijf slimme tips voor kleiner wonen durf jij het ook aan om van groot naar klein te gaan.
Je bent vást op deze pagina gestuit vanuit een bepaalde motivatie. De behoefte aan meer rust of juist meer gezelligheid in je woonomgeving. Wat jouw motivatie ook is, hij mag op jouw lijstje met woonwensen. Dit lijstje maakt het makkelijker om keuzes te maken. Wil je jouw ecologische voetafdruk verkleinen? Overweeg dan zonnepanelen. Ben je klaar met al dat geschoffel en gesnoei? Schrijf het op, dat maakt het wegstrepen van die kleine woning met tuin straks makkelijker.
Hoe pak je dit aan? Het is vaak handig om eerst álles op te schrijven wat je juist wel of niet fijn zou vinden aan je kleinere woning. Hierna ga je kritisch door jouw lijst heen. Is alles wat je hebt opgeschreven een harde eis, of kun je eigenlijk toch prima leven in een huis zonder privé-parkeerplek? Lees alles door, prioriteer en schrap dingen die niet meer passen bij jouw wens om kleiner te gaan wonen. Je zult zien dat er dan nog genoeg opties over zijn.
"Oude bomen moet men niet verplanten," die tegeltjeswijsheid leert ons dat je op latere leeftijd beter kunt blijven zitten waar je zit. Daarom is het wijs om al vóór je pensioen na te denken over een toekomstbestendige woning. Zeker als je daar langer dan tien jaar wilt blijven wonen (want laten we eerlijk zijn... zó leuk is verhuizen ook weer niet). Vaak is die nieuwe woning wat kleiner, want je kunt nu misschien nog traplopen als de beste, maar hoe lang blijft dat zo?
Slaan jouw kinderen binnenkort hun vleugels uit? Dan heb je misschien minder slaapkamers nodig, maar wil je wel een kamer inrichten voor een hobbyproject. En bereid je je voor op een hulpbehoevende toekomst? Dan is de nabijheid van een zorginstelling misschien een woonwens. Kortom: lees jouw woonwensen nog eens over en doe de ‘vooruit-denk’-check.
Je bent al bij tip drie, dat gaat goed. Jouw lijstje woonwensen maakt het makkelijk om het financiële plaatje uit te tekenen. Je kunt nu zoeken naar de best prijs-kwaliteitverhouding voor die zonnepanelen. Neem dat op in je begroting. En ga je van een groot naar klein koophuis? Dan heb je misschien wel overwaarde op je huidige woning. Daar heeft de overheid regels voor opgesteld, laat je dus goed informeren.
Bedenk ook alvast het bedrag dat je voor je kleine woning kwijt wilt zijn. Misschien wil je wel geld overhouden om te doneren of te investeren, of om te gebruiken voor een bedrijf of wereldreis. En hoeveel geld wil je dan precies over houden? Het is slim om ook hier overna te denken.
Heb je al een bestaande kleine woning gevonden, dan wordt het concreet: wat vind je de woning waard? Check de WOZ-waarde op het wozwaardeloket.nl. De markt bepaalt de prijs, maar de WOZ-waarde is een goed startpunt. Vergeet niet om ook een realistisch bedrag te begroten voor verhuiskosten. Denk hierbij aan de kosten voor een eventuele projectontwikkelaar, makelaar, notaris en de overdrachtsbelasting. Ook als je van huurhuis naar huurhuis gaat, is het belangrijk om over deze kosten na te denken.
Gelukkig valt er ook nog genoeg te besparen. Het is bijvoorbeeld best een lekkere tijd om je huis zonder makelaar te verkopen. En wanneer je je spullen in opslag doet bij Kubox, dan verhuis je gratis. Dat scheelt al snel honderden euro’s.
Wanneer je van een grote naar een kleinere woning verhuist, heb je minder ruimte om in te delen. Hoe kan je optimaal gebruik maken van die ruimte? Maak niet alleen een plattegrond, maar puzzel ook de hoogte in. Daar zijn zat trucs voor dus als je het leuk vindt, kun je hier zelf creatief mee aan de slag.
Of doe je liever niet moeilijk als het ook makkelijk kan? Omdat van groot naar klein verhuizen zo populair is, valt er genoeg af te kijken bij anderen. Wat vind je bijvoorbeeld van een bed met lades eronder? Of een hoogslaper? Daaronder kan zo een bureau, bank of tafel staan en dan houd je nog ruimte over voor een schemerlamp. Minimalistisch leven betekent alleen ook schrappen. Het is zo verleidelijk om je te verliezen in het aanbod aan praktische oplossingen. Maar zestien kleine planken maken ook een flinke kast.
Eén van de laatste dingen die je doet voordat je gaat klussen en verhuizen, is nadenken over jouw huisraad. Jouw meubels heb je al ingetekend op je plattegrond, meer ruimte heb je niet. Of toch? Met Kubox Thuisbezorgd sla je gemakkelijk huisraad op waar je (nog) geen afstand van wilt doen. Twijfel je nog hoe je zelf het best kan opruimen? Trek een boek of video van een opruimgoeroe uit de kast en je zult rijkelijk beloond worden met tips en systemen om spullen weg te doen. Krijg je geen lach op je gezicht van die dozen op zolder? Kieper ze uit het raam. Zo werk je stap-voor-stap door je spullen heen.
Wil je misschien niet altijd klein blijven wonen? Studeren je kinderen en houd je hun spullen nog even voor ze in bezit? Of heb je jouw huis verkocht, maar kan je nog niet in je nieuwe, kleinere woning? Dan moeten jouw spullen ook ergens heen en is het fijn om deze (tijdelijk) veilig op te bergen. Kubox biedt de mogelijkheid om jouw spullen tijdelijk op te slaan. Lees de mogelijkheden over gratis verhuizen op deze pagina en laat je inspireren.
Fijne gratis verhuizing!