Huis opruimen voor de verhuizing: zo pak je dat aan!

Geplaatst op 24/06/2020 in Verhuistips, Opruimen

De echte regelaars krijgen dubbele energie van verhuizen. Checklisten invullen, excelsheets samenstellen en een verhuisploeg regelen. Maar voor de meesten is het simpelweg een stressgevende gebeurtenis zonder overzicht. Met dit stappenplan ruim je het huis voor de verhuizing gestructureerd op, zodat de verhuizing zorgeloos verloopt.

Hoe beter je bedenkt hoe je je nieuwe huis wil inrichten, hoe minder spullen je mee hoeft te nemen. Echt!

Stap 1. Maak een plattegrond van je nieuwe huis

Maak een plattegrond van je nieuwe huis en geef iedere ruimte een naam. Meestal is dit de functie van de ruimte, maar je kunt uiteraard heel creatief zijn.

Ga daarna per ruimte langs welke activiteiten je daar wilt gaan doen. In sommige ruimtes zullen dat er meerdere zijn. Zo kan je je thuiswerkplek in de woonkamer inrichten. Of je rolt je sportmatje in de hoek van je slaapkamer uit. Soms is de hal in de woonkamer. Bepaal dus voor je verhuizing al waar je werkt/studeert, gamet, jassen ophangt enzovoort. Dit scheelt veel twijfel en tijd en tijdens het opruimen en inpakken van je oude huis.

Stap 2. Bepaal welke spullen in welke ruimtes horen

Nadat je hebt bepaald welke activiteiten je in welke ruimte gaat doen, wordt het makkelijker om te besluiten waar je die bijbehorende spullen gaat bewaren. Dit kun je op het plattegrond aangeven, of in een nieuwe sheet binnen je Excel. Maak het zo overzichtelijk mogelijk voor jezelf. Hou ook zogenoemde ‘dwaalspullen’ in je achterhoofd. Waar laat je je regenpak en paraplu’s?

Via deze methode kom je er ook achter welke spullen je wel wilt houden, maar in de weg gaan liggen. Je kampeerset, feest- en seizoensspullen of alle elektronicadozen bijvoorbeeld. Voor dit soort spullen kun je een opslagruimte overwegen. Met Kubox Thuisbezorgd wordt je huisraad gratis opgehaald en veilig opgeborgen.

Stap 3. Voldoende kasten en meubelen

Nu je ongeveer weet waar je spullen komen, kun je ook beter inschatten of je voldoende meubelen en kastruimte hebt. En zo niet: hoe wil je dit oplossen? Een paar planken of een stellingkast geven ook extra opbergruimte. Misschien wil je niet eens investeren in extra opbergruimte in huis. Spullen die je soms gebruikt, kun je ook opslaan in een Kubox.

Tip: Lees ook Verhuizing regelen: zo pak je dat aan!

Stap 4. Inpakken per ruimte

Met bovenstaande in gedachte kun je eindelijk je huis door: je weet welke spullen je nodig hebt, in welke kamer ze komen en hoeveel ruimte je daarvoor beschikbaar hebt. Ga al je huidige spullen af en bedenk of je het weggooit, weggeeft, verkoopt, opslaat of meeneemt naar je nieuwe huis. Je kunt je bij ieder item afvragen of je het nodig hebt en waarom je dit hebt. Alles waarvoor je geen steekhoudende argumenten hebt om het te houden, mag weg.

Stop vervolgens de spullen die je meeneemt in een doos en schrijf op waar deze spullen in je nieuwe huis moeten komen. Geef ook duidelijk aan of deze spullen breekbaar of brandgevaarlijk zijn. Op de verhuisdag kun je je verhuisploeg het eerder gemaakte plattegrondje meegeven. Zo staan alle dozen al op de juiste plek in je huis en rest je alleen nog het uitpakken.

Wat is een goede volgorde voor het inpakken? Nou.. het is sowieso slim om lekker op tijd te beginnen. Zo vermijd je onnodige stress. Je kunt zo vroeg in het proces nog niet alles al inpakken. Je hebt namelijk spullen die je nog dagelijks gebruikt. Bijvoorbeeld: je tandenborstel, kleding, koffiezetapparaat, handdoeken, enzovoort. Stop al deze spullen in een weekendtas of doos. Zo hoef je niet op de vooravond voor je verhuizing je dozen door, om op de verhuisdag met een kop warme koffie wakker te kunnen worden.

Begin dus met spullen die je niet dagelijks gebruikt. Bijvoorbeeld deze spullen:

  • De kerstversiering of de andere spullen op zolder, in de kelder of in de schuur
  • De boeken in de boekenkast
  • Het speelgoed van de kinderen, dat ze al een tijd niet meer hebben aangeraakt
  • Spullen in de woonkamer die er meer voor de sier staan dan voor het nut
  • Kleding die je dit seizoen niet meer gaat dragen

Daarna pas de rest.

Tip lees meer over inpakken in de blog Inpaktips voor verhuizen

Echt zorgeloos

Wil je echt zorgeloos verhuizen? Dan is het slim om te verdiepen in de opties voor verhuishulp. Dat hoeft echt niet te duur te zijn. En het scheelt wel wat gedoe.

Als je de spullen hebt ingepakt, kan je die bijvoorbeeld heel eenvoudig inladen in de kubox die gratis voor je deur wordt afgeleverd. Jij laadt jouw dierbare spullen in en Kubox zet ze veilig voor je weg en brengt ze naar je terug op je nieuwe adres.

Tip: ben je benieuwd hoe je de verhuisdag zo soepel mogelijk kunt laten verlopen? Lees de blog over de mogelijkheden van extra hulp bij verhuizen.

Succes!