Boeken verhuizen: tips en trucs

Geplaatst op 02/09/2020 in Verhuistips

"Lezen is denken met andermans hoofd”, zou een Duits filosoof gezegd hebben. Dat is één van de vele redenen dat we er zo van houden. Van zorgvuldig uitgewerkte fictie, van biografieën, van reisverhalen. Die boeken moeten daarom absoluut mee naar je nieuwe huis. Wij geven jou dé tips en trucs voor het zorgvuldig verhuizen van deze boeken.

Boeken verhuizen

Lees vooral door, als je benieuwd bent naar advies over welke dozen je het beste kunt gebruiken, hoe je de boeken in de doos moet plaatsen en welke voorbereidingen je moet treffen.

Gebruik speciale dozen voor het boeken verhuizen

Boeken zijn zwaar en compact, vergeleken met andere spullen. Je vult er heel makkelijk een flinke doos mee. Gebruik je zo’n verhuisdoos van normale afmetingen voor boeken? Dan hou je een loodzwaar object over. Niet te tillen en daarom ook sterk af te raden, tenzij je jezelf of je verhuishulp een hernia gunt. Maar wat wel?

Gebruik speciale boekendozen. Deze hebben een verstevigde bodem en zijn kleiner dan normale verhuisdozen. Zo kan je ze nog tillen en valt de bodem niet uit de verhuisdoos. Een andere ‘fancy’ oplossing is een rolkoffer gebruiken voor het boeken verhuizen. Zo’n koffer is gemaakt om veel spullen in te vervoeren (en kan dus de kilo’s van boeken wel aan), is stevig en je kan ermee rijden. Dat scheelt sjouwen.

Zoek je boeken voor het verhuizen uit

Stond ‘boekenkast uitmesten’ toch al op de planning? Je verhuizing is daar een mooi moment voor. Opruimen voor de verhuizing moest je toch al. Ga kieskeurig door al je boeken heen en verdeel je boeken in drie categorieën: houden, weggeven en verkopen. De verkoopstapel kun je gemakkelijk bij de inboedel opslaan in een Kubox. Zo staan ze schoon, droog en veilig en jij kan er 24/7 bij.

Verhuistips

Vind je kiezen moeilijk? Eén van onze verhuistips is: stel een doel. Bijvoorbeeld ‘maximaal vijf dozen boeken verhuizen’, of 'max twee dozen met boeken’. Dit maakt dat je keuzes móét maken en dat het inzichtelijker wordt hoeveel boeken je nog mee kunt nemen.

En terwijl je toch al aan het sorteren bent, leg de boeken dan ook direct op formaat en gewicht. Dat helpt je bij de volgende verhuistip: pak je boeken efficiënt in.

Pak je boeken voor het verhuizen efficiënt in

Er zijn eigenlijk maar twee manieren om je boeken in te pakken, zonder al teveel beschadigingen: rechtop of plat.

Wanneer je je boeken rechtop in de doos zet, richt je de voorkant naar de zijkanten van de doos. Op dezelfde manier als dat je boeken in de boekenkast staan. Het platleggen van de boeken is ook een veilige manier van het inpakken van je boeken voor de verhuizing. Vergeet alleen niet om de zwaardere boeken eerst in te pakken en de lichtere bovenop. Zo houd je de balans in de doos en kun je het makkelijker dragen als je bijvoorbeeld in Amsterdam van drie hoog naar beneden moet.

Pak je boeken voor het verhuizen systematisch in

Waarschijnlijk ziet je boekenkast er spic en span uit, omdat je het hebt gesorteerd op kleur kaft, op alfabetische volgorde van schrijver of op genre. Houd dit systeem ook aan wanneer je je boeken inpakt.

En schrijf op de doos welke boeken er in de doos zitten. Je kunt ook een klein excelbestandje maken met daarin de inhoud van de dozen. Zo kun je je verhuisde boeken ook weer systematisch uit de doos halen en zonder veel gepuzzel in je boekenkast kwijt.

Stop verhuisdozen niet te vol met boeken

De Arbowet raadt een maximaal tilgewicht van 23 kilo aan. Dat ga je de dag erna al flink voelen in je armen, schouders en rug. Daarom adviseren we: stop de boekendoos maar voor driekwart of de helft vol. Bovenop kan je dan lichte spullen leggen die ook mee moeten, zoals knuffels, handdoeken en theedoeken.

Vul lege plekken op

Het is belangrijk dat je lege plekken tussen boeken een beetje opvult, omdat boeken anders gaan schuiven. Je wilt geen krassen op kaften van je Van Kooten en Herman Koch, maar wat nog erger is: het maakt de dozen instabiel tijdens het dragen. De kans bestaat dat ze uit je handen vallen.

Er zijn gelukkig diverse opvulmaterialen, zoals handdoeken, proppen krantenpapier of noppenfolie.

Het boeken verhuizen wordt misschien even zweten, maar bedenk maar: straks zit jij in je nieuwe huis op de bank met een goed boek. Da’s genieten!

Wil je meer lezen over welke verhuismaterialen je verhuizing lichter maken, bekijk dan onze top 8 aan verhuisartikelen. Bestel je een Kubox thuisbezorgd, dan worden je boeken na drie maanden opslag gratis opgehaald en naar je nieuwe adres gebracht.

Bekijk ons verpakkingsmateriaal