Binnenkijken: bij Bas op de woonboot

Geplaatst op 04/11/2020 in Bijzonder wonen

Woonboten

Bas van Vliet (44) woont met zijn vriendin Nynke sinds negen jaar op een woonboot in Utrecht. Die woonboot hebben ze in al die jaren vakkundig naar hun eigen smaak ingericht. Wat best een uitdaging is, wanneer je op 45 m2 woont. Hoe doen ze dat? Waar laten ze hun spullen? Bas laat ons binnenkijken.

“Water is altijd actief”, zegt Bas tijdens een kop koffie op zijn woonboot, die de naam ‘Seabass’ heeft gekregen. “Er gebeurt altijd iets. Regen hoor je op het dak kletteren, maar ook op het water. Er komen eendjes voorbij, en meerkoeten. En roeiers; oude mensen en elkaar coachende studenten. Aan de overkant van het kanaal loopt de fietsroute van Nieuwegein naar Utrecht. Dat is ’s ochtends een snelweg voor fietsers en brommerrijders die naar hun werk gaan."

"Dat klinkt misschien allemaal luidruchtig, maar het is erg fijn wonen. Er is veel te zien. Kom maar binnenkijken, dan laat ik je zien hoe we de kleine ruimtes efficiënt gebruiken.”

Koffie op de woonboot

We gebruiken in onze kleine woning de hoeken (lees: ALLE hoeken)

“In een klein huis maak je gebruik van de hoeken. Sterker nog: zet je in de hoeken niks, dan verzamelt er vanzelf troep. In dit kleine ongebruikte hoekje naast de bank heeft zich van alles verzameld, bijvoorbeeld mijn klompensloffen."

"In deze hoek zie je ons tv-meubel. De L-vormige kast staat op de grond, met de tv erop, en daarboven hangt nog een L-vormige kast voor boeken en dat soort spullen. In de keuken hebben we ook een hoek mooi gebruikt. Er staat een hoekkastje voor een stuk of dertig kookboeken, die we – laten we eerlijk zijn – nooit meer inkijken. Maar zolang we die niet weg doen, is dit wel een goede plek om ze te bewaren.”

Hoekkast

We kiezen meubels die je kunt in- en uitklappen

“Wij maken gebruik van in- en uitklapbare meubels. Als eettafel hebben we een kleine IKEA-tafel die we kunnen uitklappen. Met zijn tweeën is die ingeklapt groot genoeg. Als we eters hebben, gaat de grote stoel aan de kant en dan kun je met zijn zessen om de uitgeklapte tafel zitten. Onze bank is een uitklapbank. Daardoor kunnen er ook logés blijven slapen, ook al hebben we geen logeerkamer.”

Uitklapbank

We kopen kleine varianten van grote spullen

“We hebben veel smalle apparaten”, vervolgt Bas zijn rondleiding. “In de keuken staat bijvoorbeeld zo’n smalle vaatwasser. En in de badkamer van 2 bij 2 meter staat de wasmachine onder een klein wasbakje."

"In de slaapkamer staat een bureau, en ook dat is een kleine versie van wat we zouden hebben in een groter huis. Ook de Cv-ketel hangt trouwens in de badkamer, maar die heeft wel standaard afmetingen. Deze moest gewoon hier, omdat ergens anders nog minder logisch was geweest.”

Vaak opruimen hoort ook bij een klein huis

“Continu maken we keuzes”, zegt Bas. “Wat blijft en wat moet weg? Toen we bijvoorbeeld nieuwe, verduisterende gordijnen kregen, moesten de oude meteen weg. In onze bergruimtes in de tuin en onder het huis zou dit materiaal gaan schimmelen of worden omgebouwd tot een muizennest."

"Naar onze boeken zouden we nog kritischer mogen kijken. In de buurt heeft iemand een hokje gebouwd om dienst te doen als buurtbibliotheek. Door daar wat boeken naar te verhuizen kan je wat stallen, en nieuwe boeken lezen. Heel praktisch!"

"Ook buiten moet je blijven opruimen. Aan wal hebben we een heel grote tuin. Er staat een rozemarijnstruik, terrasmeubels, en kijk.. daar zit de kat van de buren.”

Tip: lees hier hoe je in 7 stappen je tuin winterklaar maakt

“In ons tuinhuis of schuur staan onze drie fietsen, stookhout en een koelkast. We hadden hier ook ooit een zak met caviavoer. Maar we wonen bij het water. Net als ratten. Zij hebben toen het caviavoer gevonden. De kampeerspullen hebben we in de schuur dus hoog weggelegd. Zo kan het ongedierte er niet bij.”

Kampeerspullen

Klein huis, dus veel planken en schappen

“Met extra schappen en planken gebruik je de hoogte van je huis goed. En ruimte die anders een beetje loos was geweest. In de meterkast heb ik bijvoorbeeld extra schappen gemaakt voor spullen."

"Naast de schuur heb ik een berghok getimmerd. Met planken erin, waar ik dingen op kan schuiven. Het is er namelijk niet zo hoog dat ik er in kan staan. Maar mijn surfspullen schuif ik er zo in.“

Tip: check ook onze tips voor het opruimen van je schuur eens

We houden ook (een) ruimte leeg

“Op sommige plekken hebben we bewust niks neergezet, omdat het anders te vol wordt. In de woonkamer bijvoorbeeld. Er staan wel wat praktische spullen, maar niet teveel.”

Schuur

Sommige spullen bewaren we ergens anders

Bas vindt het voor sommige spullen lastig blijven om een plekje te vinden. “We hebben een vrij grote kruipruimte. Maar die is vochtig en niet geventileerd. Mijn oude LP’s heb ik daarom niet alleen in IKEA-kisten, maar ik heb zelfs in iedere kist tegen het vocht een wollen kleed erop gelegd voordat ik de deksel erop deed. Rugzakken vind je er dus niet, net zo min als leren schoenen en handtassen. De fotoalbums staan bij mijn moeder. In de schuur horen die niet, toch? En in de kruipruimte zouden die gaan schimmelen.”

De vraagt rijst, of wonen op een woonboot wel handig is. Maar daar is Bas heel stellig over: “Hier wonen heeft uitdagingen. Maar het is geweldig wonen! In de zomer springen we zo vanuit ons huis het water in, om lekker te zwemmen. En in het voorjaar kan je fijn met een biertje op de wal zitten, met je voetjes in het water. Ook geniet ik van het klussen, dat er bij zo’n woning komt kijken. Daarover gesproken: hier moeten we het even bij laten, want ik moet even een rioolbuis repareren.”

Woon jij ook bijzonder? En heb je een uitdaging met het opslaan van belangrijke spullen? Met Kubox thuisbezorgd en Kubox selfstorage win je makkelijk en voordelig extra ruimte in huis. Jouw fotoalbums, kerstversiering en kampeerspullen liggen er veilig, en vrij van vocht en vorst. Kies ervoor om een box aan huis te laten bezorgen, of maak gebruik van een van onze selfstorage-mogelijkheden.

Kubox thuisbezorgd Kubox selfstorage