Binnenkijken: bij Elena op 40 m2

Geplaatst op 09/12/2020 in Binnenkijken bij..

Banner Elena

Elena (32) huurt al jaren een studio-appartement van 40 m2, in de Utrechtse wijk Zuilen. De Russische won na het behalen van haar studie ‘Byzantijnse en nieuwe Griekse Taal- en Letterkunde’ een studiebeurs en verhuisde naar Nederland. Nu woont ze op 40 m2 en laat ze ons zien hoe ze deze kleine woonruimte goed benut.

“Ter voorbereiding op mijn master aan de UvA in Amsterdam, kon ik een inburgeringstraject volgen aan de UU”, vertelt Elena, terwijl ze een kop Griekse koffie zet. “Daarom woon ik nu in Utrecht.”

“Toen de relatie met mijn toenmalige vriend uitging, moest ik verhuizen en vond ik deze studio, ook in Utrecht. Ook al is het klein, ik ben er nog steeds heel blij mee!”

Elena woning

Winkelbestemming

Elena leidt ons niet alleen rond door haar woning, maar ook door de geschiedenis ervan: “Dit is een pand uit 1911, dat is opgedeeld in verschillende studioappartementen. Tot de jaren ‘80 was dit een winkel waar ze van alles verkochten, van speculaas tot aanstekers. Toen de winkel sloot, kwam er een fietsenwinkel. In 2011 kocht een projectontwikkelaar het pand en maakte er appartementen in. Ik denk dat het plafond daarom zo hoog is. Omdat hier altijd een winkel zat. Mooi, en handig! Behalve wanneer de lampen stuk zijn of als geschilderd moet worden, zoals na een lekkage, vorig jaar.”

De Griekse koffie wordt – zoals het hoort - zwart opgediend, met een beetje suiker. “Kijk, handig hè?”, zegt Elena. “Ik heb hier een kleine kruk, maar door dit dienblad is het best een aardige salontafel. Dat dienblad staat normaal in een hoek. Daar neemt het niet veel ruimte in.”

Elena tafel

Hoog slapen

Elena vertelt hoe ze van de hoogte gebruik maakt: “Tot voor kort sliep ik op een hoogslaper. Nu heb ik hem verkocht. Het was een voorbeeld van efficiënt ruimtegebruik. Het was namelijk een stapelbed en bank ineen. Het onderste bed was in gebruik als bank. Met het bed erboven, maakte ik goed gebruik van de hoogte van de kamer.”

Hoogslaper

Nog zo’n voorbeeld van hoge meubels, zijn de zelfgemaakte houten stellingkasten. Elena: “Veel Russen zijn handig. Mijn vader is er ook zo een. Hij woont daar, maar als hij hier naar Utrecht komt, maakt hij dingen voor me, zoals deze kasten. Het bevat kledinghaakjes, een roede voor kleding, een schap en een passpiegel. Hier zou hij patent op moeten aanvragen. Ik vind het zo knap gemaakt!”

Dubbel nut

Veel kasten staan er niet. Dat roept de vraag op waar Elena haar spullen bewaart. “Ik heb niet één, maar wel vier poefs”, verklaart ze. “Het handige daaraan is, dat je erop kunt zitten, er spullen op kunt zetten, maar ook spullen erin kunt bewaren.” In de twee poefs op de foto bewaart Elena dit:

  • handdoeken
  • beddengoed 
  • een gereedschapskit
  • dozen van apparaten die ze nog wil bewaren

Poef opruimen

Opruimen

Veel bewaart ze echter niet. Elena: “Ik houd niks wat ik niet gebruik. Van oude kleding neem ik bijvoorbeeld makkelijk afscheid. Alles wat nog goed is, gaat naar een kringloopwinkel in de buurt. Ik kan het wel aan vrienden geven, maar die hebben al spullen genoeg. Mijn spullen gaan dus naar arme mensen. Mijn borden, bijvoorbeeld, die ik niet meer gebruikte."

"Ik heb ook bijzondere spullen, die ik ook weg ga geven. Ik heb heel lang aan buikdansen gedaan. Nu niet meer, want na 5 jaar was ik bij die dansschool uitgeleerd. Mijn hoepels, en buikdanskleding doe ik nu dus weg, die doneer ik aan de dansschool.”

Elena buikdansen

Koken en wassen

“Mijn was kan ik ook in mijn eigen huis doen. Ik heb mijn wasdroger op mijn wasmachine gestapeld. Dat vind ik wel praktisch. In de keuken zit een vaatwasser ingebouwd. Die had voor mij niet gehoeven. Ik heb nooit genoeg vaat in mijn eentje om de machine vol te krijgen.”

vaatwasser inruimen

Opdelen

Wanneer er visite blijft slapen, vindt Elena het prettig om elkaar een beetje privacy te kunnen gunnen. “Normaal staat dit kamerscherm tegen de muur. Door het uit te klappen creëer ik de illusie van een aparte ruimte. Mooi hè?”

kamerscherm

Woon jij ook bijzonder? En heb je een uitdaging met het opbergen van je spullen? Met Kubox thuisbezorgd en Kubox selfstorage win je eenvoudig en voordelig extra ruimte in huis. Jouw zomerkleding en hobbyspullen liggen er veilig, warm en droog. Kies ervoor om een box aan huis te laten bezorgen, of maak gebruik van een van onze selfstorage-mogelijkheden.