Plafond schilderen: 7 tips voor een succesvol resultaat

Geplaatst op 19/08/2020 in Woontips, Verbouwen

De meeste plafonds zijn wit, want dan ziet je kamer er gevoelsmatig groter en lichter uit. Hoe vaak je je plafond moet schilderen, hangt af van de functie van de ruimte en hoe je er in leeft. Wordt er binnen gerookt? Dan krijgt je plafond sneller een gele gloed. En een vochtige ruimte maakt je plafond eerder grauw. Maar goed, jij wilt gewoon weten hoe je aan de slag kunt. Dus lees snel door, voor de 7 beste tips voor het schilderen of witten van je plafond.

Tip 1. Bereik de klusruimte voor op de schilderklus

Geef verfspetters op je meubels geen kans als jij je plafond gaat schilderen. Haal alles van het plafond af. Bij de lampen laat je alleen het kroonsteentje hangen. Haal zoveel mogelijk meubels uit de ruimte, zodat je voldoende ruimte hebt om te gaan en staan. Heb je niet genoeg ruimte om je meubels aan de kant te zetten? Kubox biedt een ideale inboedelopslag om zo ruimte te maken voor het schilderen. Hier zijn je spullen 24/7 beveiligd en je hebt altijd toegang tot je huisraad. Meubels die te zwaar zijn om te verplaatsen, kun je afdekken met dunne folie. Over de vloer leg je afdekfolie.

Tip 2. Huur een kamersteiger

Niet iedereen is gezegend met ellenlange armen die makkelijk het plafond kunnen raken. Daarom heb je materiaal nodig om het plafond te kunnen schilderen. Tip 2 is daarom het regelen van een trapje, telescoopsteel of kamersteiger. Vooral die steiger kan heel handig zijn bij de grotere (verbouw)projecten waarin je ieder plafond in je huis voorziet gemakkelijk van een nieuwe lik verf. Je hoeft niet telkens een trapje op en af, je hebt alles bij de hand en je kan netter en sneller werken.

Ladder

Tip 3. Plafond voorbereiden

Nu je klusruimte leeg is, je een oplossing hebt gevonden om het plafond te kunnen verven, kun je beginnen met plafond schilderen tip 3: het plafond voorbereiden voor een nieuwe laag verf. Wrijf oneffenheden weg met een plamuurmes en vul putjes en scheuren met een plafondvuller. Dit laat je uitharden en schuur je daarna vlak. Bij sommige plafonds is het handig om je plafond ‘voor te strijken’. Vooral bij nieuwe plafonds en zuigende ondergronden biedt dit een goede hechting met de nieuwe verflaag. Vlekken strijk je voor met een speciaal vlekken-voorstrijkmiddel. Na 24 uur kun je het plafond schoonmaken met een vetoplosser. Als de voorgaande stappen niet nodig waren, kun je direct je schilderklus beginnen met schoonmaken.

Tip 4. Afplaktape is essentieel bij plafond schilderen

Wie al eerder een muur of plafond heeft geverfd, weet welke helse klus afplakken is. Soms kost het meer tijd dan het schilderen zelf. Toch kijk je er nog maanden of jaren tegenaan. Is het dan niet de moeite waard? Het plafond afplakken geeft een strak resultaat en je kunt makkelijk ‘binnen de lijntjes kleuren’. Het scheelt je veel frustraties. Gebruik zoveel mogelijk lange en brede stukken tape, zodat je een strakke lijn behoudt. Verwijder de tape als de verf nog nat is. Zo voorkom je dat je verf van het plafond meetrekt en je weer opnieuw kunt beginnen. Hou altijd een natte schone doek bij de hand, zodat je direct gemorste verfspetters van de slierten tape kunt wegvegen.

Tip 5. Hoeveel verf heb je nodig voor het plafond?

Weinig is zo vervelend als je schilderklus onderbreken om naar de bouwmarkt te racen omdat de verf op is. Daarom is tip vijf voor het schilderen van je plafond: bereken vooraf het aantal benodigde verfpotten. Reken eerst de oppervlakte van je plafond uit: vermenigvuldig de breedte en lengte van het plafond. Doe dit keer twee, omdat je waarschijnlijk twee verflagen nodig hebt. Vervolgens deel je dit door het aantal m2/l dat op de verfpot staat. Dit getal rond je naar boven af en je weet hoeveel verfpotten je nodig hebt.

Nu we het toch over verf hebben… koop altijd verf van hetzelfde merk van dezelfde serie. Zo voorkom je kleurverschil.

Tip 6. Schilder eerst de randen en hoeken met een kwast

En dan, hoe schilder je het plafond? Hoe verleidelijk is het om na al de bloed zweet en tranen-voorbereiding direct de roller op het plafond te zetten. Maar nee, begin echt eerst met de randen en de hoeken. Dit helpt je overzicht houden en verkleint de kans op strepen achteraf. Daarna schilder je in vierkanten met de verfroller het hele plafond.

Gebruik voor het schilderen van je plafond een vachtroller van zo’n 20 cm breed.  Iedere vierkant kleur je in als een vakje: schuin van rechtsonder naar linksboven, dan van linksonder naar rechtsboven. En vervolgens recht. Het volgende vierkant overlap je met het vorige vierkant. Zo laat je geen stukje onbedekt.

Plafond schilderen

Tip 7. Plafond zonder strepen witten? Ideale temperatuur is 10 tot 20 graden

De laatste tip om het plafond te witten gaat over het voorkomen van strepen. Hoe warmer het is, hoe sneller verf droogt en dus ook strepen laat zien. De ideale schildertemperatuur is 10 tot 20 graden. Verf op waterbasis droogt sneller. Lucht daarom de ruimte pas als je klaar bent. Én verf je plafond in één keer. Blijkt de volgende dag dat je toch strepen hebt? Verf dit dan opnieuw. En dat kan best met de eerder gebruikte verfroller, kwast en verfbak. Als je dit goed en los van elkaar inpakt in aluminiumfolie of een plastic zak, blijft dit nog een week goed en kun je het opnieuw gebruiken.

Met deze tips ben je helemaal klaar om jouw plafond helemaal strak te schilderen. Heel veel succes met de klus!

Sla je spullen voor het plafond schilderen veilig en droog op via Kubox thuisbezorgd of sla je spullen voordelig en flexibel op bij Kubox selfstorage. Ook in het weekend!