Snowboard en ski’s opbergen: zo houd je ruimte in huis

Geplaatst op 20/01/2021 in Seizoensopslag, Opruimen

Snowboard en ski's

Wintersport of geen wintersport, ski-uitrusting of andere spullen voor de wintersport liggen thuis al snel in de weg. Hoe sla je ze op, tot de bergen weer wit kleuren en reizen weer mag?

Onderhoud van je ski-uitrusting is superbelangrijk om lang plezier van je wintersportspullen te hebben. Het materiaal is vaak duur, maar toch kwetsbaar. Vocht en UV zorgen voor roest, vieze geurtjes en slijtageplekken.

Met de juiste voorzorgsmaatregelen en een schone, droge opbergplek bescherm je je wintersport spullen. In het kort: laat je je ski´s, boards en schoenen goed drogen voordat je ze behandelt en opbergt. Daarna voorzie je ze van een laagje wax. Vervolgens kun je ze los van elkaar en rechtop staand opbergen. We gaan de ski-uitrusting per item langs.

Skischoenen onderhouden en opbergen

Skischoenen vragen in verhouding tot de rest niet zoveel aandacht. Haal de binnenschoen en het inlegzooltje uit de buitenschoen en laat alles ventileren. Maak vervolgens de losse onderdelen schoon. Controleer tegelijkertijd hoe de zool van de buitenschoen is. Is deze versleten of heeft die een paar slijtageplekken? Misschien moet je dan uitkijken naar een nieuw paar.

Of is een kleine reparatie voldoende? Ga langs bij de speciaalzaak en vraag advies. Of je nu in Noord-Brabant woont, of in Noord-Holland, overal zijn zulke winkels te vinden.

Stop de frisse binnenschoen en het inlegzooltje weer in de buitenschoen. Zorg ervoor dat er geen kreukels in de binnenschoen zitten. Klik vervolgens de gespen dicht, zodat de schoen in de juiste vorm kan komen. Stop de schoenen in een schoenentas.

Voorbereiden op ski´s opbergen

Check eerst je uitrusting op beschadigingen en laat dit direct repareren bij een speciaalzaak. Het onderhoud kun je er tegelijkertijd bij kopen, meestal slijpen ze ook je ski´s direct. Maar je kunt ook zelf je ski´s of snowboard voorzien van een lik wax, zodat je materiaal niet uitdroogt in de zomer.

Ski wax

De veer van je skibindingen draai je iets losser, zodat er niet continu spanning op staat. De minimale stand is afdoende. Vergeet niet voor het nieuwe seizoen de veer weer op de juiste waarde te zetten.

Ski-accessoires onderhouden en opbergen

Naast je ski´s en je skischoenen heb je waarschijnlijk talloze ski-accessoires zoals je skibril en kleding in diverse dozen op je zolder liggen. En je GoPro, die je misschien nog recent gebruikte, voordat je motor in winterstalling ging. Voorkom zoeken, onderhoud ze en berg ze op in de bijgeleverde hoesjes in één grote opbergbak.

Skibril opbergen

Laat je skibril drogen en neem de bril daarna af met een microvezeldoekje.

Skihelm opbergen

Voordat je je skihelm in de opbergbak stopt, check je deze eerst op scheuren en beschadigingen. Is dit aan de orde? Koop dan een nieuwe om de volgende keer een veilige wintersport te hebben. Bij sommige helmen kun je de binnenvoering wassen. Goed idee, want we weten allemaal nog wel hoe we erbij lopen na een dag ski en après-ski.

Skihandschoenen opbergen

Draag je leren handschoenen? Leg ze niet op de kachel om ze te laten drogen, maar zoek een plek met een lage, stabiele temperatuur, bijvoorbeeld de opslag van Kubox. Het leer kan namelijk scheuren door extreme warmte. Stoffen skihandschoenen kun je wassen en daarna impregneren. Dit impregneerlaagje beschermt je handen in het nieuwe winterseizoen tegen regen en sneeuw.

Wintergadgets opbergen

Lawinepiepers, GoPro's en speciale skibrillen hebben vaak een batterij of accu. Wanneer je ze voor langere tijd niet gebruikt, kun je deze het beste verwijderen. Zo gaat je batterij langer mee. Neem de gadgets verder af met een doekje en laat ze goed drogen.

Skihelm

Skikleding wassen: tips & trucs

Was al je skikleding! Vaak wordt gezegd dat dan de kwaliteit achteruit gaat, maar met een goede behandeling behoud je de kwaliteit juist. Gebruik een speciaal wasmiddel voor ski- en outdoor-kleding. Dit zorgt ervoor dat je kleding waterproof blijft, het de warmte van je lichaam vasthoudt en tegelijkertijd zijn ademende vermogen behoudt. Na het wassen, kun je je kleding impregneren met een spray. Doe dit maar buiten, tegen de geur en stofjes binnen. Sommige middeltjes kun je in de wasmachine gebruiken. Laat vervolgens je kleding drogen.

Ski-opbergsysteem

Alles is schoon, gewassen, gerepareerd, gedroogd en gevouwen. Nu kun je je skispullen opbergen voor een lange, rustige zomerslaap. Maar met wat voor systeem?

Vaak krijg je bij je ski-uitrusting speciale opbergtassen meegeleverd. Deze tassen beschermen tegen vocht en krassen. Laat wel de rits een beetje openstaan, zodat eventuele warmte en vocht kunnen ontsnappen. Sla je ski´s rechtop op zoals ze ook in sportwinkels doen.

Zo´n dikke, warme ski-jas en -broek nemen véél ruimte in. Om daarop te besparen kun je de inhoud met vacuümzakken verkleinen. Leg er een geurzakje bij voor de frisheid. Het blijft alsnog wel wat ruimte innemen. Kijk daarom ook eens naar de mogelijkheden om spullen in de selfstorage opslag te doen.

Thuisbezorgd opslag

UV-straling, warmte en vocht zijn funest voor je ski-uitrusting. Zoek daarom een droge, donkere en koele plek in huis op. Dit kan de kelder of zolder zijn, maar niet je schuur of garage. Deze zijn vaak te vochtig. Je skiuitrusting opbergen in een kast die in de noordzijde van je huis staat, is ook een goede optie. Net als een Kubox voor seizoensopslag. Met Kubox Thuisbezorgd krijg je een opslagbox voor de deur geleverd. Jij laadt je ski’s of snowboard in en laat hem weer bezorgen als jij je spullen weer nodig hebt. De ruimtes zijn donker en hebben een stabiele temperatuur. Ideaal voor een lange zomerslaap van je ski-uitrusting.