Buitensporten: waar laat de surfende Marloes haar spullen?

Geplaatst op 23/12/2020 in Binnenkijken bij.., Seizoensopslag

Surfen

Marloes (39) begon vier jaar geleden met surfen. Een sport waarvoor ze een hoop spullen nodig heeft. Ze woont echter op twee hoog en heeft geen berging. Marloes vertelt over haar hobby, wat ze er allemaal voor heeft aangeschaft en hoe ze die spullen opbergt.

Hoe het begon

"Vier jaar geleden merkte ik dat ik het water miste", vertelt Marloes uit Den Haag. "Vroeger heb ik veel gezeild. Ik voelde me altijd thuis in het water en dat gevoel wilde ik terug. Het maakte me niet uit welke sport, zolang het maar in het water was". Nadat ze met een vriend aan de praat raakte over windsurfen, besloot ze zich in te schrijven bij een windsurfvereniging. Van daar werd ze al gauw meegesleept om te gaan golfsurfen.

"De simpelheid van deze sport vind ik fijn. Met de golven meegaan, alleen maar bezig zijn met wat er nu om je heen gebeurt en lekker buiten zijn. Er is bij surfen geen tijd om aan andere dingen te denken. Je moet je echt focussen, anders lukt het niet. Je bent er echt even helemaal uit."

Surfen Marloes

Spullen en nog meer spullen

"Gemiddeld surf ik ongeveer een keer per week. Dat is wat er kan in Nederland. Hartje zomer is er weinig surf en in de winter is er vaak veel wind. Wanneer de omstandigheden goed zijn probeer ik er te zijn. Dat betekent zelfs schuiven met werkuren, want in deze tijd van het jaar is het maar kort licht."

Als je ’s zomers en ’s winters surft, heb je veel spullen nodig. Verschillende wetsuits om je warm te houden, schoenen en handschoenen, maar vooral meerdere surfboards. "Ik begon ooit met een groot surfboard. Dat is makkelijker omdat die niet zo wendbaar is. Inmiddels heb ik drie boards. Voor elke situatie een: weinig of veel golven, snelle of langzame golven. Fanatieke surfers hebben er wel zes of zeven." 

Surfplank

Na vier jaar zit Marloes in verschillende surf-apps en kent ze dus een hoop surfers. "Als er goeie surf aankomt wordt iedereen giga-enthousiast. Dat maakt het extra leuk. Er is altijd wel iemand die wil surfen."

Busje

"Voor ik ging surfen heb ik niet nagedacht over de ruimte die ik heb. Gaandeweg kwam ik erachter wat ik allemaal nodig heb. Gelukkig had ik al een bus."

Marloes slaat haar surfboards op in haar busje. Alleen de kleinste ligt nu in haar appartement. Om daar te komen moet ze een lange steile trap op met een scherpe bocht en een tussendeur, dus dat doet ze liever zo min mogelijk.

Tip: lees deze blog over kleiner wonen

Opslagbus

Naast de boards liggen er nog allerlei andere spullen in de bus, zoals vinnen en schroeven, maar ook kampeerspullen voor tripjes. Vorige zomer is ze met haar bus langs de kusten van Spanje en Portugal getrokken.

Haar bus zit tot de nok toe vol. Toch rijdt er bijna altijd een andere surfer mee. "Doordat ik dakdragers heb, kan ik ook nog mensen meenemen, zoals mijn huisgenoot. Surfers helpen elkaar met vervoer. Er wordt altijd overlegd wie met wie meerijdt. Dat is ook gezellig." Haar huisgenoot sleept haar surfboard wel elke keer mee naar boven. Dat board heeft een plekje achter de bank.

Inmiddels heeft Marloes de smaak van buiten sporten te pakken. Ze skateboardt, klimt en bouldert. Haar klimspullen kunnen niet tegen vochtigheid dus die neemt ze wel elke keer mee naar boven. "Gelukkig nemen die niet zoveel ruimte in beslag."

Niet alles past

"Soms wou ik dat mijn busje groter was. Hij zit tot de nok toe vol. Ik heb de formaten van mijn boards aangepast aan mijn bus. Eigenlijk zou ik graag een longboard willen, maar dat past niet. Zo’n board ligt heel stabiel in het water waardoor je erover kunt lopen en daarmee je snelheid kan aanpassen. Als ik die koop zou ik ‘m elke keer naar boven moeten slepen of moet ik een grotere bus kopen. Dat houdt me tegen."

Bang dat haar bus opengebroken wordt, is Marloes niet. "De boards die ik nu heb liggen altijd in mijn bus. Het gaat al zo lang goed dat ik niet meer bang ben dat ze gejat zullen worden."

Ook voor het onderhoud heeft ze een oplossing. "Een keer per jaar moet ik mijn board waxen. Dat doe ik meestal wanneer ik op vakantie ga. Als er dan een dag geen goeie surf is haal ik de wax er helemaal af en doe ik er nieuwe op. Dat is een stuk makkelijker dan ‘m naar boven slepen en thuis ruimte maken."

Surfen

Surfen tijdens corona

Door corona zijn veel mensen op zoek naar sporten die je nog wel kunt doen. Ook Marloes heeft dat gemerkt. "In de zomer zijn er veel meer mensen gaan surfen. Daarvan is een groter deel blijven hangen."

"Tijdens het surfen is het makkelijke afstand houden, dat doe je sowieso al. Je kan alleen geen drankje meer doen en ergens warm binnen nakletsen. Verder is alleen het knuffelen verdwenen, nu zwaaien we gewoon naar elkaar."

Doe je ook aan een sport waarvoor je veel spullen nodig hebt? Met Kubox selfstorage kun je al ruimtes huren vanaf 1 m2. Ook voor seizoensopslag, zodat je spullen toch droog en veilig liggen tijdens de donkere maanden.