5 populaire activiteiten tijdens het coronajaar

Geplaatst op 05/01/2021 in Nieuws, Seizoensopslag

Coronahobby klussen

Met de geldende coronamaatregelen werd activiteiten doen dit jaar niet per sé makkelijker. Naar de kroeg zit er bijvoorbeeld niet meer in. Maar we zijn vindingrijk en probeerden onder meer tennis, wielrennen, klussen en gamen uit. Welke activiteiten werden dit afgelopen coronajaar populair? En waar berg je die nieuwe spullen op?

Meer dan de helft beweegt en sport na de eerste lockdown veel minder, blijkt uit cijfers van het RIVM en GGD-GHOR. Deze organisaties doen sinds maart 2020 onderzoek naar de invloed van de coronamaatregelen op ons gedrag en welbevinden. We zijn rond het huis wél meer gaan bewegen en probeerden nieuwe sporten én activiteiten uit. We smeerden onder andere nieuwe verf op de muren en knapten meubels op.

Klussen

Coronahobby’s: klussen, gamen en sporten

Wie had geweten dat klussen een populaire coronahobby zou worden? Rijen voor de bouwmarkten? Het is wel eens anders geweest. Dat geldt ook voor wielrennen, hardlopen en tennis. Bewegen, buitenlucht, afstand én sociaal contact blijkt de gouden mix te zijn voor een succesvolle coronabezigheid.

Corona-activiteit 1: klussen

Sommigen kwamen vanwege weinig werk thuis te zitten en anderen moesten wachten op hun testuitslag. Tsja, wat doe je met die lege tijd? We sloegen massaal aan het klussen! De omzet van bouwmarkten en kleine doe-het-zelfzaken liep flink op. Eindelijk was er tijd om de kapotte plint te vervangen, kabels weg te werken en de schuur op te ruimen.

Corona-activiteit 2: fietsen

Een andere populaire coronahobby is fietsen. “De markt voor fietsenverkoop steeg in 2020 ongeveer met 30 procent”, vertelt Matthijs van Veen ons. Hij is eigenaar van 12GO Biking, een online én offline fietsenspeciaalzaak. Hij vertelt: “Deze groei hebben we niet eerder gezien. Die ligt zelfs nog hoger dan het gemiddelde en we verkopen nog steeds goed. Op een vrijdag werd de eerste lockdown tegen corona aangekondigd. We wisten niet wat er zou gebeuren, maar zagen dinsdag daarop de verkoop al stijgen in plaats van dalen. Zowel online als offline werd het druk. Daarbij speelde het mooie weer ook een rol bij deze stijging.”

Fietsen

De vraag naar sportieve fietsen als racefietsen en mountainbikes is het grootst. Van Veen: “Deze zijn nu eigenlijk niet meer leverbaar in Nederland en België. Ook e-bikes worden veel verkocht, maar dat was voor corona ook al een groeiend product.”

Dat juist deze fietsen het meest worden verkocht, vindt de eigenaar aannemelijk. “Mensen konden niet meer sporten, omdat sportscholen dichtgingen en groepssporten niet meer mogelijk waren. Als je wilde bewegen, kon je kiezen uit lopen of fietsen. Daarbij bracht reizen met het openbaar vervoer extra restricties en kozen mensen daarom vaker voor de fiets om van A naar B te gaan. Precies op het moment dat de lockdown heerste, kreeg men vakantiegeld. Maar op vakantie gaan, was onzeker. Een nieuwe fiets kopen, was daarom een logische keuze.”

Corona-activiteit 3: hardlopen

Hardlopen was altijd al een laagdrempelige sport en tijdens de coronacrisis helemaal. “Het is een van de weinige sporten waar je direct mee aan de slag kunt”, zegt Jordy Hindriks, van Run2Day, in het Parool in maart. “We hadden het niet verwacht, maar het is enorm druk in de winkels. Mensen kopen vooral hardloopschoenen. Als je vraagt of ze eerder al eens hebben hardgelopen, is het antwoord vaak ‘nee’. Nu ze thuis werken, alle sportscholen en clubs gesloten zijn en ze toch in beweging willen blijven, is rennen een van de weinige coronabezigheden die nog mogelijk is en gemakkelijk op te pakken is”, aldus Hindriks.

Corona-activiteit 4: tennissen

“Tennis is een coronahobby die relatief eenvoudig is om in te stromen, de kosten van het sportmateriaal zijn te overzien en het is vaak buiten. Daarbij is spelen - ook op een beginnend niveau – leuk”, vertelt Joan Kerssies, ledenadministrateur bij tennisvereniging L.T.C. Vechtlust in Utrecht.

“Wij hebben tijdens corona een enorme toename in het aantal leden gezien. Waarbij normaal gesproken onze ledenaantallen redelijk stabiel bleven, merkten we nu dat we veel meer aanmeldingen kregen dan de jaren ervoor. We merken wel dat we veel herintreders krijgen, mensen die lange tijd niet meer hebben getennist, maar dat tijdens corona weer op willen pakken. In principe kun je het hele jaar door tennissen, en afhankelijk van het weer gebeurt dat ook. Alleen als het vriest of dooit, is tennissen op de banen buiten niet mogelijk.”

Tennis

Corona-activiteit 5: gamen

“Interactief socializen: Nederlanders zijn langer en vaker gaan gamen tijdens de coronacrisis”, kopte dagblad Trouw op 14 september 2020. Overigens geldt deze toename niet alleen voor Nederland. In zeventien landen gaf corona gamen een boost. “Nederlanders gaven in de maanden mei en juni 41 procent meer uit aan computerspellen. (…) Daarnaast zijn Nederlanders tijdens corona ook langer gaan gamen. Het aantal mensen dat meer dan vijf uur per week achter een spelcomputer zit, steeg met 14 procent. Experts denken dat door deze stijging, die ook in andere landen te zien is, de wereldwijde markt anderhalf keer zo snel groeit als verwacht”, aldus Trouw.

Hoelang ga je in het seizoen door?

De wintermaanden zijn ideaal om binnen te gamen of binnenshuis te klussen. Wie gewapend wil zijn tegen virussen en bacteriën, doet er ook goed om buiten te komen met nat en koud weer. Je neemt vitamine D op en je lichaam komt tot rust in de natuur. Gebruik echter wel de juiste kleding en spullen.

  • Draag laagjes sportkleding die elk een eigen functie hebben. Laag 1 voor zweetafvoer, laag 2 voor isolatie en laag 3 tegen wind en regen of sneeuw.
  • Bedek blote huid om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Zet een warme muts op en draag ademende handschoenen.
  • Ga je sporten? Doe een warming-up! Banden en pezen zijn extra kwetsbaar in de kou.
  • Ga je buiten klussen? Wees alert op gladheid.
  • Zet winterbanden onder je fiets.

Kubox opslag

Bescherm je waardevolle spullen

De beste plek is een droge, donkere plek met een constante temperatuur. Vochtvrij is nodig om schimmel te voorkomen en een donkere ruimte zorgt ervoor dat textiel niet verkleurt door licht. Het sportmateriaal Gore-tex kost wat, maar gaat ook lang mee zolang je het goed bewaart. Bijvoorbeeld door niet teveel gewicht erbovenop te stapelen.

Soms biedt een sportclub goede opslagmogelijkheden. “Wij hebben voldoende ruimte op het park om de sportbenodigdheden op te slaan. Deze worden door de club bewaard”, vertelt Kerssies van tennisclub L.T.C. Vechtlust.

Verf bewaar je ook in het donker en op een constante temperatuur boven het vriespunt. Verf die bevroren is geweest, kan je helaas niet meer gebruiken.

Heb je geen ruimte thuis, of op je sportclub? Dan zijn er andere opslagmogelijkheden voor je benodigdheden. Bijvoorbeeld een opslagbox aan huis. Hiermee krijg je een kubox bij je thuis. Jij stopt er al je corona hobby-spullen in en wanneer jij dit weer wilt hebben, bezorgt Kubox de box weer thuis. Kubox selfstorage is een ideale oplossing als je regelmatig bij je spullen wilt, bijvoorbeeld om op een zonnige dag even je gereedschap aan het werk te zetten.