Wat kost een verhuizing?

Geplaatst op 06/07/2020 in Verhuistips

Je huisraad van A naar B brengen, is maar een deel van de totale verhuizing. Dat geldt ook voor de kosten. Bij een verhuizing betaal je vaak ook een tijdje dubbele woonlasten en moet je verhuismaterialen huren. Een opslag gebruiken is ook erg handig. In deze blog lees je met welke kostenposten je (mogelijk) te maken krijgt.

Verhuiskosten

Verhuiskosten kunnen oplopen van 300 euro tot wel 3000 euro. Gelukkig kun je dit zelf beïnvloeden. Hoe? Lees de verschillende kostenposten en geef er je eigen draai aan.

Kostenpost 1: zelf verhuizen of (gedeeltelijk) een verhuisbedrijf inhuren

Of je nu zelf verhuist of (gedeeltelijk) een verhuisbedrijf inhuurt, beide opties kosten geld.

Kosten verhuizen met verhuisbedrijf

Als je de diensten van een verhuisbedrijf gebruikt, heb je verschillende mogelijkheden en daarmee ook verschillende kosten:

  • Alleen de grote verhuisauto laten rijden en zelf in- en uitladen (tot gemiddeld 500 euro)
  • De verhuizers laten in- en uitladen (tot ongeveer 800 euro)
  • De verhuizers laten in- en uitpakken (tot ongeveer 1300 euro)
  • De verhuizers alles op de juiste plek laten zetten (tot ongeveer 1800 euro)

Vrijwel ieder verhuisbedrijf rekent voorrijkosten en een prijs voor de afstand tussen je oude en je nieuwe huis. Of je huis goed bereikbaar is en hoeveel trappen de verhuizers op moeten klimmen, heeft ook invloed. En dan is er ook nog de keuze om één of meer verhuizers in te huren. Gemiddeld kost een verhuizer tussen de 25 en 35 euro per uur. Om preciezer in te schatten wat de kosten zijn, kun je het beste vergelijkingssites invullen of een paar offertes opvragen.

Kosten verhuizen met verhuisbedrijf

Als je zelf je verhuizing regelt, zul je nog steeds verhuismiddelen nodig hebben. Ook hier is de keuze reuze. Je kunt ervoor kiezen je eigen auto te gebruiken, maar wel een kar te lenen (gratis!) of beiden te huren. Ook kun je een busje of verhuiswagen huren (ongeveer 100 euro per dag), zodat je maar één ritje hoeft te maken. Let bij het vergelijken van huurbedrijven erop of de kosten voor brandstof en verzekering zijn meegenomen. Ook kun je vaak allerlei handige hulpmiddelen huren, zoals verhuisdekens, steekwagentjes of verhuisdozen. Maar daarover later meer.

Heb je geen rijbewijs, wil je niet (een aantal keer) heen en weer rijden of wil je geen professionele hulp? De verhuisdienst van Kubox is de oplossing! Je bestelt je Kubox online en hoeft verder alleen nog maar in te pakken. Vervolgens haalt Kubox de box weer op en levert deze af bij je nieuwe adres. Eitje.

Kostenpost 2: verhuismaterialen en -hulpmiddelen huren

Verhuismaterialen en -hulpmiddelen gebruiken kost geld, maar het bespaart je schade aan huisraad, ritje fysiotherapeut en tijd. Met een aantal handige hulpmiddelen maak je de verhuizing lichter. Je kunt denken aan een steekwagen, rolkarretje met vier wielen, winkelwagen en palletsteekwagen. Bij Kubox kun je ook verhuismaterialen huren, namelijk:

  • Grote, kleine, extra sterke en normale verhuisdozen (1,75 - 11,50 euro)
  • Inpakpapier en noppenfolie (2,95 - 7,95 euro)
  • Tape (2,25 euro)
  • Stoel-, bank- en matrashoezen (2,75 - 4,25 euro)
  • Verhuisdekens (4,95 euro)

Je kunt op deze post besparen. Lees daarvoor het blog ‘inpaktips voor verhuizen: met deze 10 hacks heb je een zorgeloze verhuizing’.

Kostenpost 3: verzekeringen afsluiten

Er gaan waarschijnlijk spullen sneuvelen tijdens je verhuizing. Bij een verhuisbedrijf ben je daarvoor vaak verzekerd (rond de 100 euro). Maar als je zelf verhuist, moet je die verzekeringen zelf regelen. Denk bijvoorbeeld aan een inboedelverzekering (gemiddeld 12,25 per maand), aansprakelijkheidsverzekering of autoverzekering. Het is wel verstandig de polissen te lezen om te weten waarvoor je bent verzekerd.

Kostenpost 4: opslag

Soms moet je de periode tussen wonen in je oude en nieuwe huis overbruggen. Maar waar laat je je spullen? Juist, bij een opslag. Na één maand opslag bij Kubox wordt je huisraad kosteloos teruggebracht door heel Nederland (69 - 259 euro per box). En wanneer je kleiner gaat wonen kun je je huisraad opslaan waar je (nog) geen afstand van wil doen. Maar je kunt ook alleen je waardevolle spullen zoals herinnerdingen of belangrijke papieren opslaan tijdens je verhuizing. Zo kan er niks mee gebeuren.

Kostenpost 5: een tijdje dubbele woonkosten

Of je nu naar een huurwoning, koopwoning of nieuwbouwwoning verhuist, in vrijwel alle gevallen heb je een tijdje dubbele woonlasten. Bij een huurwoning gaat het vaak om een maand, maar bij een nieuwbouwwoning soms zelfs een jaar.

Kostenpost 6: klussen in je nieuwe huis

Zelden ben je helemaal tevreden met je nieuwe woning. Vaak wil je nog muurtjes glad stuccen (gemiddeld 10 euro per m2) en in een mooi kleurtje verven (gemiddeld 11 euro per m2). En soms wil je zelfs de keuken of badkamer vervangen voor een hippere variant.

Kostenpost 7: zorg goed voor je helpers

Last but not least: zorg goed voor je helpers! Verwen je helpers na zwaar tilwerk met verfrissende drankjes en verse appelflappen. En wat is er is fijner dan na een dag hard werken patat eten en een borreltje drinken (50 - 100 euro)? Je kunt ook een verhuisdiner geven als bedankje voor de hulp. Je helpers zullen graag opnieuw voor je willen sjouwen.