Verhuizing regelen: wat moet je doen?

Geplaatst op 23/04/2020 in Verhuistips

Je hebt ander huis gehuurd of gekocht, dat betekent verhuizen! Vanaf dat moment tot een paar weken na de verhuizing moet je praktische zaken regelen. Denk aan verzekeringen aanpassen en de internetaansluiting overzetten. Wat moet je allemaal nog meer doen en wanneer? Na het lezen van deze blog kun je gestructureerd en ontspannen aan de slag.

Verhuizing regelen

Grofweg is een verhuizing regelen in te delen in drie fases: de voorbereiding, verhuizen en de eerste weken in je nieuwe woning. Per fase moet je verschillende dingen doen. Maak voor jezelf een checklist en ga aan de slag.

Fase 1: de verhuizing voorbereiden

Gas, water en licht regelen
In iedere woning zit gas, water en elektriciteit, ook wel de ‘nutsvoorzieningen’ genoemd. Kijk goed hoe dit met je oude woning is geregeld en of je voor je nieuwe woning een (nieuwe) energieleverancier nodig hebt. Soms loopt zo’n contract via de VVE of is er stadsverwarming aanwezig. Ook krijg je mogelijk te maken met een andere waterleverancier. Deze kun je niet zelf kiezen, maar je moet wel de verhuizing doorgeven. Ook moet je de meterstanden van je oude en nieuwe woning doorgeven.

Verzekeringen wijzigingen
Ga je van huur naar huur? Een verhuurder stelt meestal een aantal verzekeringen verplicht. Wanneer je van huur naar koop gaat, wordt het anders. De hypotheekverstrekker verplicht vaak een opstalverzekering. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar vaak wel handig. Samen dekken ze weer-, brand-, inbraak-, en ontploffingsschade. Maar er zijn meer woonverzekeringen, zoals een aansprakelijkheidsverzekering. Als jouw waterleiding springt en jij daarmee waterschade veroorzaakt bij de buren, hoef jij dat dure grapje niet zelf te betalen. Ga de woonverzekeringen eens langs: heb je ze al, heb je ze nodig of lijkt het je handig?

Adreswijzigingen doorgeven
Bij de gemeente leg je je nieuwe adres vast in de Basisregistratie Personen (BRP). Instanties die toegang hebben tot de BRP nemen je adreswijziging direct over. Het gaat hier voornamelijk over overheidsinstanties en het ziekenhuis. Hier hoef je dus zelf niet meer je adres te wijzigen. Scheelt weer!

Verder is het handig je adres te wijzigen bij:

  • vrienden en familie (met een leuk kaartje bijvoorbeeld)
  • zorgverleners zoals de tandarts, apotheek en fysiotherapeut
  • nutsbedrijven
  • werkgever(s)
  • de school van je kinderen
  • de bank
  • organisaties waar je een lidmaatschap of abonnement hebt, zoals de anwb, fnv, sportclub, krant of weekblad.

Internet, bellen en tv aansluiten
Zonder internet is je nieuwe woning geen thuis, toch? Regel je internet zo snel mogelijk. Soms duurt het een aantal weken voordat de aansluiting is geregeld. En niet iedere provider is overal actief. Er zijn diverse vergelijkers die de beschikbare providers met elkaar vergelijken.

Klussen
Als je iets grondig wilt aanpakken aan je nieuwe woning, dan is dat handig om te doen vóór je erin trekt. Check daarvoor dit stappenplan voor zorgeloos verbouwen. Ook kleinere klusjes zoals de muren en eventueel plafonds schilderen kun je beter doen voor jouw meubels erin staan.

Verhuizen

Fase 2: de verhuizing zelf

Zelf verhuizen of een verhuisdienst inhuren?
Kies je voor een doe-het-zelf-verhuizing of laat je het regelen door een verhuisbedrijf? De eerste optie is in ieder geval goedkoper. Trommel hulptroepen op, regel verhuisdozen en huur een kar of busje. Het kan erg handig zijn om een plan van aanpak te maken en je hulptroepen in te delen per taak. Vraag een paar mensen om mee in te laden en laat een paar mensen klaarstaan in het nieuwe huis om uit te laden. Vooral: have fun. Samen is veel leuker dan alleen!

Een verhuisdienst kan wel veel werk uit handen nemen. En waar jij onderaan de trap kan staan hannesen met een iets te grote kast, heeft het verhuisbedrijf dat onding binnen ‘no time’ boven. De kosten en de service verschillen per bedrijf. Vraag bij meerdere bedrijven een offerte op. Selecteer niet alleen op de prijs, maar ook op de voorwaarden. Welk bedrag is verzekerd bij schade en hoeveel eigen risico heb je? Hanteert het bedrijf een all-in prijs? Als de verhuizing meer werk blijkt dan ingeschat, ligt dat risico bij de verhuizer. Bij nacalculatie ligt het risico bij jouzelf.

Inpakken!
En dan het heikele punt: hoeveel verhuisdozen heb je nodig en hoe kom je eraan? Je kunt verhuisdozen lenen, huren of kopen. Maar je kunt voor lichtere spulletjes ook fruitdozen uit de supermarkt meenemen. Lekker cheap. Welke optie je ook kiest: let op of de bodem en de handvatten nog stevig zijn, doe maximaal 15 kilo in een doos en schrijf op de buitenkant of er breekbare spullen in zitten. Volgens de Consumentenbond kun je uitgaan van:

  • 20 dozen voor een eenpersoonshuishouden
  • 40 - 60 dozen voor een tweepersoonshuishouden
  • 70 - 90 dozen voor een gezin met twee kinderen

(Tijdelijke) opslag nodig?
Soms moet je de periode tussen wonen in je oude en nieuwe huis overbruggen. Maar waar laat je je spullen? Juist, bij een opslag. Na één maand opslag bij Kubox wordt je huisraad door heel Nederland kosteloos teruggebracht. En wanneer je kleiner gaat wonen kun je je huisraad opslaan waar je (nog) geen afstand van wilt doen.

Kubox opslag

Fase 3: de eerste weken na de verhuizing

Post laten doorsturen
Vaak komt er nog een tijdje post voor jou op je oude adres. Wist je dat er diverse diensten zijn die jouw post doorsturen, zoals Sandd en PostNL? Je kunt natuurlijk ook je voormalige buren of de nieuwe bewoner van je huis vragen de post door te sturen.

Huisarts, apotheek en tandarts kiezen
Wanneer je naar een andere plaats verhuist, heb je waarschijnlijk andere zorgverleners nodig. Je kunt zelf op zoek gaan, maar de zorgverzekeraar kan je ook helpen. Check ook of je zorgverzekeraar een contract met de betreffende zorgverleners heeft. Het is niet verplicht om andere zorgverleners te kiezen, maar de huisarts wil vaak niet dat je op meer dan een kwartier reisafstand van hem woont. Zo kan hij bij spoed op tijd bij je zijn.

Je huis ‘eigen’ maken
Nu je er eindelijk woont, is het tijd om je huis echt eigen te maken! Kleurtje op de muur, gordijnen ophangen en meubels verplaatsen. Wat je ook gaat doen: geniet van je nieuwe woning.

En natuurlijk veel succes met je verhuizing!