Checklist naar nieuwbouw verhuizen: waar je allemaal aan moet denken

Geplaatst op 08/06/2020 in Verhuistips

Een nieuwbouwhuis heeft veel voordelen. Je hebt vaak minder onderhoud, betere isolatie (lagere energiekosten!), betere beveiliging en je huis voldoet aan de laatste bouwvoorschriften. Ook kun je zelf bepalen hoe je het huis en de tuin indeelt. Maar de koop van een nieuwbouwhuis geeft ook onzekerheid: je weet niet echt wat je koopt, je moet lang wachten totdat het huis klaar is (gemiddeld één jaar), je krijgt tijdelijk dubbele woonlasten en je woning kan bij oplevering gebreken hebben. Deze checklist loodst je de onzekere periode van koop tot verhuizing door.

Dubbele lasten tot verhuizing naar nieuwbouwhuis

Na de koop van een nieuwbouwwoning begin je de hypotheek betalen, maar je kunt er tijdens de bouw natuurlijk nog niet wonen. Wel lopen de huur of hypotheeklasten van je oude woning gewoon door. Kijk goed hoe je deze dubbele lasten opvangt. Ga bijvoorbeeld tijdelijk goedkoop wonen in een kleiner huis. Je huisraad moet dan ook ergens heen. Lees het blog met 5 slimme tips voor als je kleiner gaat wonen voor handige informatie hierover. Mocht je tijdelijk met teveel spullen zitten, is een tijdelijke opslag een oplossing. Kubox bezorgt opslagruimte aan huis. Je spullen worden gratis opgehaald en verhuisd én ze verblijven op een veilige plek.

Opbergbox Kubox

Beslissingen over meer- of minderwerk

Een nieuwbouwhuis wordt gebouwd volgens een standaardplan. Maar het fijne van nieuwbouw is dat je het helemaal naar eigen idee kunt indelen. Een stopcontact naast je bed, een extra vaatwasseraansluiting of een uitbouw die je wil gebruiken als atelier. Hier krijg je te maken met meer- en minderwerk. Voor elke toevoeging (meerwerk) moet je bijbetalen. Voor alles wat je schrapt (minderwerk) krijg je een vergoeding. Stel je wil de standaard witte keuken niet, maar een hippe gele. Voor het niet plaatsen van de saaie keuken krijg je een vergoeding, maar je betaalt wel extra voor de andere. Vaak heeft de bouwer een lijst van de kosten en vergoedingen van het meer- en minderwerk.

Nieuwbouwhuis checken bij oplevering: meld gebreken zo snel mogelijk

Je krijgt de sleutel, gefeliciteerd! Dit is een belangrijk moment, want tijdens de oplevering controleer je samen met de bouwer de woning of deze voldoet aan alle bouwregels; of het huis is zoals omschreven in de verkoopbrochure en of het meer- en minderwerk goed is gedaan. Wees scherp, want volgens de Consumentenbond hebben nieuwbouwhuizen bij oplevering gemiddeld 21 gebreken.

Veel voorkomende gebreken zijn: muren en vloeren zijn scheef; slechte ventilatie; krassen op ramen en beschadigd schilderwerk. Check ook of er water uit de kranen komt, de wc doorspoelt en het fornuis het doet. Je kan ook een bouwkundige inhuren voor deze check. Hij is op de hoogte van alle bouwregels en kan wellicht beter doorzien of alles voldoet. De bouwer heeft ongeveer drie maanden de tijd om de zaken te herstellen.

Tip: Vraag een vooroplevering. Dit is een informele oplevering één á twee weken voor de officiële. De bouwer krijgt zo de kans de gebreken al te herstellen. Scheelt jou én hem weer tijd.

Muur met scheur

Beveilig je nieuwbouwhuis

Waar je ook aan moet denken bij nieuwbouw: inbrekers vinden een pas opgeleverde wijk erg aantrekkelijk, want er is vaak weinig sociale controle. Sluit daarom vanaf de oplevering een opstal- en inboedelverzekering af. Maar maak het de inbrekers ook niet té makkelijk: laat geen waardevolle spullen in het zicht staan, verwissel na de klusperiode de sloten, maak samen met je buren een Whatsapp-Alert-groep en installeer eventueel beveiligingscamera’s of een alarm.

Tip: Sla tijdens de klusperiode tijdelijk waardevolle spullen op. Zo kan er niks gebeuren. Met Kubox Thuisbezorgd wordt je waardevolle huisraad gratis naar je nieuwe woning verhuisd.  

Vocht in de muren en vloeren

Tijdens de bouw heeft alles bloot gestaan aan vocht. Tot twee jaar na de oplevering kun je last hebben van dit vrijkomende vocht. Het is belangrijk hier rekening mee te houden wanneer je wand- en vloerbekleding gaat kiezen. Muren kunnen namelijk scheuren en houten vloeren kunnen kromtrekken of los komen te liggen.

Betegel een looppad in je voor- en achtertuin

Bij nieuwbouw ligt je prioriteit meestal op de afwerking en inrichting binnenshuis. Je voor- en achtertuin zal waarschijnlijk een kale zandbak zijn. Bij regen wordt dit een modderpoel. Leuk voor kinderen, maar niet per se voor jou. Met een (tijdelijk) betegeld looppad kun je ‘schoon’ de overkant bereiken en heb je ondertussen tijd om te bedenken hoe je droomtuin eruit gaat zien.

Bereid de verhuizing goed voor!

Heel veel dingen gaan bij een nieuwbouwhuis anders. Maar de verhuizing blijft hetzelfde. Alle spullen moeten van het oude naar het nieuwe huis. We hebben hier eerder een uitgebreide checklist met tips over gemaakt, namelijk ‘Wat moet ik regelen voor een verhuizing?’.

Is je nieuwbouwwoning kleiner dan je oude woning of ben je nog op de bovenverdieping aan het klussen? Dan moeten jouw spullen ook ergens heen. Je kunt een tijdelijke opslag van Kubox overwegen. Laat je inspireren!

Heel veel succes met alle beslissingen!