Samenwonen: welke spullen verdeel je over de kamers?

Geplaatst op 20/07/2020 in Verhuistips, Seizoensopslag

We geven je in dit artikel tips voor het regelen van de spullen tijdens samenwonen. Houd bij iedere tip in je achterhoofd dat voor elke keuze ‘voor wat hoort wat’ geldt. Jullie gezamenlijke interieur zal niet volledig jouw voorkeur hebben. Probeer hier zo slim mogelijk mee om te gaan en compromissen te sluiten. Als jij alleen witte muren wilt en je partner ook een bedrukt behangetje wil, zou je daaraan toe kunnen geven met het oog op toekomstige onderhandelingen. Bijvoorbeeld: jij je behang, ik een walk-in-closet of jij je antieke spiegel, ik de safari-gordijnen. Enzovoort.

Maak een overzicht van de dubbele inboedel 

Voordat jullie knopen gaan doorhakken, is het handig om een overzicht te hebben van de spullen die jullie hebben. Maak ieder een lijst van wat je bezit, van pannen tot handdoeken. Leg vervolgens de lijsten naast elkaar en kijk welke huisraad dubbel aanwezig is. Over deze spullen moet je gezamenlijk keuzes maken. Hebben jullie beiden een stofzuiger? Beslis dan of je ze alle twee nodig hebt en kwijt kan in de schuur, of dat je de beste van de twee kiest. Heeft je partner betere pannen? En zo ga je alles af.

De spullen die uiteindelijk ‘over’ zijn, kun je verkopen, weggeven of weggooien. Zo kun je er nog geld aan verdienen of heel veel andere mensen blij maken! Maar ook opslaan in een Kubox is een optie. Zo hou je wel je spullen, maar staan ze niet in de weg.

Kies drie spullen die niet-onderhandelbaar zijn

Het foeilelijke, maar o zo dierbare schilderij dat je moeder als kind schilderde, wil jij absoluut in de woonkamer van het nieuwe huis hebben, terwijl je partner het liever in de prullenbak ziet. Ieder stel heeft een aantal van dit soort items. De meest makkelijke en eerlijke manier om hier samen over uit te komen, is om beiden drie niet-onderhandelbare spullen te kiezen. Deze meubels krijgen sowieso een plekje in je gezamenlijke interieur.

Inboedelverdeling: wijs één meubel of accessoire van je partner af

Jullie hebben allebei drie niet-onderhandelbare items gekozen. Maar daarmee is de strijd nog niet gestreden. Er is nog steeds veel dierbare huisraad waarvan jij wil dat het een plekje in huis krijgt, maar je partner niet. En dito voor je partner. Spreek dan samen af dat je beiden een meubelstuk of accessoire van je partner mag kiezen dat weggaat.

Geef meubels tijdens samenwonen een andere functie

Na alle gemaakte keuzes, blijven er altijd nog dubbele meubels over die jullie beiden willen houden. Twee dressoirs of twee kledingkasten bijvoorbeeld. Zoek hier een creatieve oplossing voor. Je kunt ze bijvoorbeeld beiden houden door de meubels een andere functie te geven. Het antieke dressoir kan ook dienen als tv-meubel of commode. Datzelfde geldt voor een kledingkast: haal de roede eruit en plaats er planken in. Zo kun je de kledingkast een plekje geven in de keuken als bijvoorbeeld voorraadkast. En een mooie oude spiegel past ook in een moderne badkamer.

Sla waardevolle spullen en decoratie op

Sommige huisraad is nog geld waard, maar raak je niet direct via Marktplaats kwijt. In je huis plaatsen is geen optie, maar je inboedel opslaan misschien wel? Bij Kubox staan je meubels zo lang als nodig is droog en veilig. En als je toch een Kubox huurt, sla hier gelijk je dubbele decoratie op. Niets leuker is om je interieur af te toe een andere look te geven. Zo kun je af en toe iets in je huis wisselen zonder nieuwe spullen te kopen.

Neem een interieurstylist in de arm

Soms tref je een partner die dezelfde woonstijl heeft als jij. Lucky you. Maar vaker ligt de stijl meer uit elkaar of is zelfs het tegenovergestelde. Een interieurstylist kan jullie stijlen en meubels bij elkaar brengen tot een harmonieus geheel.

Nu de inboedel verdeeld is en de inrichting is uitgedacht, kan de voorbereiding voor de verhuizing beginnen. Bekijk de links onderaan deze blog voor meer verhuistips, zoals de checklist voor het verhuizen naar een nieuwbouwhuis. Succes en plezier!

Meer over verhuizen