Binnenkijken: bij Inge op 45 m2 in ‘de Torenkamer’

Geplaatst op 27/01/2021 in Binnenkijken bij..

Inge met kinderen

Inge (39) woont met haar man en twee kinderen op slechts 45 m2. Tijdens de bouw van hun nieuwe huis, hebben ze tijdelijk onderkomen op de zolderetage van haar ouders. Voor de kinderen noemen ze die: de Torenkamer.

“Bij mijn ouders wonen voelt weer als thuis”, zegt Inge. “Daarom kost het niet veel moeite om onze plek te vinden. We kennen de buren en de speeltuintjes in de buurt al. Normaal zou ik iets meer energie steken in het huiselijk maken van onze woning. Maar omdat het tijdelijk is, doe ik er nu niet heel veel moeite voor. We hebben dus minder spullen nodig dan in ons vorige huis en deden veel spullen in opslag of weg.”

Aangepast thuis werken

Het hele gezin speelt, slaapt en leeft op zolder. “We werken hier ook”, vult Inge aan. “Mijn man is vaak op pad, maar als we wel allebei thuis werken, zit hij op de bank met de laptop en dan zit ik aan de eettafel. Als het echt nodig is, kunnen we voor werk uitwijken naar een ruimte beneden, of op de eerste verdieping. Ook wel voor andere dingen. Mijn ouders en wij koken bijvoorbeeld om en om voor elkaar. En de kinderen slapen op een eigen kamer.

Eigen bed

Onze eigen eettafel staat in de opslag. De notenhouten tafel is niet te tillen, zeker niet naar zolder. Gelukkig hebben we hem in de opslagruimte gekregen. We gebruiken daarom in onze woonruimte een vierpersoons leentafel, die je kunt uitschuiven naar een zespersoons. Wij hebben genoeg aan de ingeklapte vorm.”

“Het is een hoge eettafel, vergeleken met de lage stoelen, dus Arbo-technisch niet verantwoord. Op kantoor hebben we werkplekken die je op hoogte kunt verstellen. Hier niet. Voor staand werken gebruik ik thuis daarom het speelkeukentje van mijn dochter.”

Staand werken

Speelgoed en speelruimte

Inge heeft de bank zo neergezet dat ze een zithoekje hebben voor tv kijken en lezen. Erachter staan kasten met speelgoed. Daartussen kunnen de kinderen spelen, op de grond. Inge: “Voor onze dochter van 1 werkt dit uitstekend. De oudste van 5 jaar knutselt graag aan de eettafel. Voor alle losse kleine speelgoedjes van de jongste heb ik een grote play and go-opbergzak. Het is een soort speelkleed. Als je die wilt opruimen, dan trek je via een koordje alles bij elkaar tot een handige knapzak.”

Knapzak

“Buiten spelen kunnen we in de tuin. Met de verhuizing ging de helft van het speelgoed weg. Het beetje buitenspeelgoed dat we meeverhuisden, ligt in de garage of in de tuin. Bijvoorbeeld: een bal, de trampoline, een ringwerpspel, schommel, fietsjes en een step.”

Bomvolle garagebox

“Het meeste hebben we echter opgeslagen als seizoensopslag: strandspeelgoed, zwembanden en schepjes. Ook frutsels en sieraden van de oudste liggen daar. We hebben van alles best royaal, dus dat kunnen we prima even missen. De opgeslagen loopfietsjes zijn voor kinderen van een leeftijd tussen onze twee dochters in. We bewaren ze tot de jongste er oud genoeg voor is.”

De opslag waar Inge haar spullen heeft opgeborgen is een garagebox. “Deze staat zo vol, dat de wanden bol staan”, glimlacht Inge. “Er kan NIKS meer bij. Maar ook niks meer uit. We hebben een sleutel om er tussentijds bij te kunnen, maar die gebruiken we niet. We kunnen er toch niks vinden.”

Tip: spullen in opslag maar nog te weinig ruimte? Kubox heeft ruimtes vanaf 1 m2.

Kubox

Wat Inge ook in opslag heeft, zijn meubels, servies, vazen, pannen en ander keukenspul, skeelers en fotoalbums. En heel veel kleding. “Met name van mij”, geeft ze toe. “En in de ‘bijzondere-dingen-doos’ zitten dingen met emotionele waarde, zoals knutselwerkjes van de oudste dochter, spullen van vroeger en lieve kaartjes die ik opgestuurd kreeg.”

Dit past niet op 45 m2

Verhuizen was voor Inge en haar man een goed moment om op te ruimen en veel spullen weg te doen. Hun CD’s moesten gaan, net als vazen, potjes, pannetjes en accessoires.

Inge: “De jongste kwam net uit de babyfase. Die spullen konden allemaal weg. Veel spullen gaven we weg via de weggeefhoek op internet.

Wat we ook niet meer nodig hadden, zijn spullen uit het huis van vóór dit huis. Het was een gerenoveerde boerderij, met een heel andere woonstijl: rustiek modern, met veel tierelantijntjes. Die spullen konden ook allemaal de deur uit.

Gerenoveerde boerderij

Keukentje en kleedkamer ineen

Aan de ruime kamer grenst een hok van de cv-ketel, dat dienst doet als washok, keukentje en kleedkamer. Om het leefbaar te maken zijn er een wastafel en kasten bij geplaatst. Een voormalig nachtkastje fungeert nu als tafeltje voor het koffieapparaat. “Want dat was precies de goede maat”, zegt Inge.

Koffie zetten

“Onze kleren wonen ook in deze ruimte. We hebben de hoeveelheid aangepast aan de opbergruimte. Twee kledingrekken, pasten er.

Het ketelhok heeft een wand, die schuin wegloopt naar onderen. Daaronder staan de schoenen.”

Schoenen

“Wat we behalve de wastafel hebben verbouwd, is een nieuwe vloer. De versleten rode vloerbedekking gaf enorm af. Verder bedachten: ‘we doen het maar met wat we hebben. En als we iets missen, dan is dat maar zo.’”

Sportschool niet nodig

Om even te ontladen en ontspannen, doet Inge rek- en strekoefeningen. Het yogamatje ligt opgerold in het ketelhok. “Ook dansen we iedere dag samen even”, zegt ze. Ze zet muziek op van Lost Frequencies en laat zien hoe de woonkamer ook een dansvloer kan zijn.

Dansen

De kleine JBL-speaker vervangt hier tijdelijk hun dolby surround-systeem. Het apparaatje ligt netjes achter het gordijn. Inge: “Als je klein woont zijn frummeltjes al snel frummeltjes. Met twee planten en een fotolijstje is een vensterbank al snel vol. Het oogt veel rustiger met de speaker achter het gordijn.

Ze zet hem nog eens harder en geeft haar dochter de ruimte. Tijd om te dansen!

Speaker JBL

Woon jij ook knus en bijzonder? En heb je een uitdaging met het opbergen van je spullen? Met Kubox thuisbezorgd en Kubox selfstorage win je eenvoudig en voordelig extra ruimte in huis. Jouw spullen liggen er veilig, warm en droog.