Maak ruimte voor de lente

Geplaatst op 01/04/2021 in Opruimen

De dagen worden langer, de vogels fluiten, de zon laat zich vaker zien en de temperatuur kruipt voorzichtig richting de twintig graden. Lente! Na een jaar lang binnen zitten, gieren de lentekriebels dubbel zo hard door ons lijf. Met zonder jas naar buiten, klussen in de tuin, borrelen op het terras. De lente ademt het gevoel van vrijheid, waar we zo naar verlangen met z’n allen. Dus geef de lente de ruimte. Geef je huis een flinke voorjaarsschoonmaak met deze 8 tips voor een fris, opgeruimd huis. Voor iedere huiseigenaar die houdt van een opgeruimd huis. Ja, jij dus!

1. Kamer voor kamer 

Gooi niet in al je enthousiasme het hele huis overhoop. Doseer je opruimwoede en pak kamer voor kamer aan als je gaat opruimen en schoonmaken. Zo bewaar je het overzicht en voorkom je dat je alsnog lange tijd in de rommel zit omdat je alles tegelijkertijd wilt doen. 

2. Gooi de ramen open tijdens de voorjaarsschoonmaak

Laat de lente binnen terwijl je aan het opruimen bent en het huis een flinke voorjaarsschoonmaak geeft. Heerlijk die frisse lucht door het huis, terwijl je al je spullen van hun plek haalt. Goed voor de ventilatie, maar ook voor je mindset. Ruik je de lente?  

3. Neem afscheid van meuk

Tja, een voor de hand liggende tip waar we natuurlijk niet omheen kunnen. Maar, wat is meuk eigenlijk? Da’s een goeie. Wat voor de één nog prima bruikbaar is, had de ander allang weggedaan of opgeslagen. Een subjectief begrip dus. Definieer voor jezelf wat jij onder meuk verstaat. Denk aan al die spulletjes die al net even te lang in het badkamerkastje liggen, zoals oude tandenborstels en tubes zonnecrème die over datum zijn. Maar ook grotere spullen, zoals de kunstkerstboom en kerstversiering, de wintersportspullen van het hele gezin, vazen en potten die niet meer bij je huidige interieur passen. Spullen waar je geen afscheid van wilt nemen, maar die wel gruwelijk in de weg liggen. Sla ze op!  

4. Een jaar niet gebruikt? Doe het weg of sla het op! 

Vorig jaar heb je die korte broek ook al niet aan gehad, dus waarom zou je het nu wel doen? Neem definitief afscheid en breng het naar de kringloop. Of kies voor een tijdelijke opslag als je twijfelt. En die enorme bokszak die in de schuur hangt die je niet kunt gebruiken door een blessuren aan je arm… ruim ‘m tijdelijk op en breng ‘m naar je flexibele opslagruimte. 

5. Wat maakt je blij?

Stel jezelf de vraag ‘maakt dit me blij’ in plaats van ‘wil ik dit houden’. Spullen horen je blij te maken. Bezorgen ze je frustratie of ballast? Ruim het op! Doe het weg of sla het op. Het is zonde van de ruimte in je huis én je hoofd. 

6. Maak dingen af

Een opgeruimd huis is een huis dat af is. Pak klusjes op die zijn blijven liggen. Zoals de plinten in de logeerkamer die je vorig jaar (oké toegegeven, drie jaar) geleden al zou zetten. Repareer die losse deurklink waar je je al tijden aan ergert. Het ziet er niet alleen netjes uit, het scheelt je ook frustratie. Energie die je beter positief kunt inzetten! 

7. Maak je kledingkast voorjaar klaar

Dikke coltruien maken plaats voor korte mouwen. Haal je voorjaars- en zomerkleding tevoorschijn. Was het met je favoriete wasmiddel of hang een geurfrisser in je kledingkast. Zo tover je iedere ochtend een glimlach op je gezicht als je de kast opentrekt. Heerlijk, zo’n opgeruimde kast met heldere kleuren en de geur van lente. Kleding die je voorlopig niet draagt, breng je naar zolder of sla je op in je flexibele opslagruimte. 

8. Geef rondzwervende spullen een definitieve plek

Het raamkozijn ligt al weken vol met zonnebrillen van het hele gezin, die nog een vaste plek moeten krijgen. En het bakje op het aanrecht met ‘rommelspullen’ puilt inmiddels ook uit, want waar moet die draadloze koptelefoon eigenlijk en waar laat je die telefoonladers? Geef al die rondzwervende spullen een definitieve plek, want als je het nu niet doet, ligt het er over twee maanden nog zo. En hoe langer je wacht, hoe lastiger het wordt om het patroon te doorbreken. 

Geïnspireerd geraakt om je huis eens flink op te ruimen en een voorjaarsschoonmaak te geven? Goed zo! Kom je er tijdens het opruimen achter dat je te veel spullen en te weinig plek hebt? Geen punt, met een opslagruimte van Kubox. Kies de opslagruimte die het beste bij jouw situatie past!