Huizenmarkt tijdens corona: kopen of wachten?

Geplaatst op 02/09/2020 in Woontips, Verhuistips

Wie de afgelopen maanden gezocht heeft naar een huis, heeft zich vast afgevraagd wat het effect is van de coronacrisis op de huizenmarkt. Is het slim om nu te kopen of kan je beter wachten? En: wordt kopen en huren weer betaalbaarder? Wij zochten het voor je uit. Zo goed als dat gaat.

Huizenmarkt na corona

De financiële crisis uit 2008 zorgde ervoor dat de huizenprijzen flink daalden en dat er kansen ontstonden voor starters. Kunnen we dat weer verwachten of zullen krapte en overbieden de trends blijven op de huizenmarkt? We vroegen het twee huizenmarkt-experts: een wetenschapper en een makelaar.

‘Nauwelijks wat te merken van de corona-crisis in de huizenmarkt’

Assistent-Professor Matthijs Korevaar (26) deed zijn PHD-onderzoek naar de gevolgen van historische pandemieën op de huizenmarkt. ‘De cholera- en pestepidemie veroorzaakten destijds een veel grotere schok dan corona nu doet. Doordat we nu een veel betere gezondheidszorg hebben en de overheid werkenden financieel steunt gaat het verloop van de crisis veel geleidelijker’, aldus Korevaar.

‘Je ziet de verkoopprijzen nog niet echt dalen’, zegt hij. ‘Al zie je gebieden waar heel veel mensen zijn overleden wel tekenen van een daling. Ook zie je dat er in de grote steden vraaguitval is door het wegblijven van toeristen, expats en studenten. Hierdoor is de huurprijs in grote steden al wel gedaald. De verkoop van appartementen is overal minder geworden, maar de verkoop van huizen is inmiddels alweer opgang gekomen. De markt was al erg krap. Dat verandert niet zomaar.'

Dat die krapte te groot is voor een merkbaar corona-effect zegt ook aankoopmakelaar Pieter Maclaine Pont: 'In Nederland zijn er 700.000 tot 1 miljoen huizen te kort en het bouwen gaat veel te traag. Ik heb nauwelijks iets gemerkt van een verandering in de markt. In maart was er een week waarin iedereen zich rot was geschrokken; mensen aarzelden. Daarna was er weinig meer te merken. Het aanbod werd iets hoger door verkopers die bang waren dat de markt zou instorten. De vraag werd misschien iets minder, maar nog steeds is er veel meer vraag dan aanbod. Als koper merk je daar dus weinig van. Het overbieden is nog als vanouds.’

Huizenmarkt na corona

Verhuizen of wachten?

Matthijs denkt dat er een kans bestaat dat de huizenprijzen gaan dalen. Door de overheidssteun die straks dreigt weg te vallen, zullen er waarschijnlijk meer banen sneuvelen. Hierdoor zou het kunnen dat mensen hun huizen gaan verliezen en dat anderen besluiten langer te blijven huren.

Daarnaast dalen de huurprijzen in de grote steden, wat kopen minder interessant maakt voor investeerders. Dit alles kan tot gevolg hebben dat de vraag naar koopwoningen vermindert en vervolgens de huizenprijzen dalen. Toch blijft dit speculeren en raadt hij niet aan om te wachten met kopen tot de prijzen misschien dalen. Wel is het slim om te wachten als je eigen financiële situatie door de crisis onzeker is.

Maclaine Pont denkt juist dat de huizenprijzen over zes maanden zijn gestegen. ‘Doordat de banken sinds 2008 veel strenger zijn geworden zul je niet meer zo snel zo’n grote prijsdaling zien’, zegt hij. Mensen kunnen minder risicovol lenen, waardoor ze in onzekere tijden ook minder snel hun huis verliezen.

Hij denkt bovendien dat de Europese Centrale Bank de rente niet zal verhogen, omdat dat de crisis kan aanwakkeren. Wanneer de hypotheekrente stijgt, dalen de huizenprijzen en vice versa. Dit betekent in dit geval dus dat de huizenprijzen niet zullen dalen. Ook Maclaine Pont adviseert mensen daarom om het kopen van een huis niet uit te stellen. ‘Als je wilt kopen, kun je het beter nu doen.’

Ga je binnenkort verhuizen? Lees ons blog ‘Verhuizing regelen: wat moet je doen?

Verhuizen

Verandert corona onze manier van bouwen?

Korevaar beschrijft in zijn onderzoek dat Parijs na de cholera-epidemie in de 19e eeuw veel heeft geïnvesteerd in het verbeteren van woonwijken door het creëren van bredere straten, schoon drinkwater en ruimere appartementen. Ook Amsterdam verbeterde de waterinfrastructuur en breidde de stad uit gedurende de pestepidemie.

Korevaar denkt dus dat de bouw wellicht meer gaat nadenken over meer ruimte per persoon, meer groen en beter geventileerde huizen. Werken op afstand maakt het misschien aantrekkelijker om verder van je werkplek af te gaan wonen, maar wanneer we weer meer naar kantoor moeten, is dit niet bevorderlijk voor het milieu. Het zou logischer zijn om meer te bouwen in steden vlakbij de Randstad, zoals in Almere.

Ga je verhuizen naar een nieuwbouwhuis? Bekijk onze ‘Checklist voor verhuizen naar nieuwbouw’.

Meer leefruimte

Waarschijnlijk wordt het voorlopig dus niet goedkoper om te verhuizen. Misschien wil je dan toch eerst maar verbouwen.

Smacht je naar meer leefruimte maar zit je niet te wachten op een verbouwing? Sla je ski’s, kampeerspullen en uitzet voor je kinderen dan tijdelijk op bij Kubox. Ook fijn in coronatijd: Kubox biedt gratis contactloze verhuisservice wanneer je je spullen tijdelijk wilt opslaan.

Echt coronaproof!