Buitensporten: waar laat waaghals JP zijn 70 m2 aan spullen?

Geplaatst op 03/02/2021 in Binnenkijken bij.., Seizoensopslag

Stuntman JP

JP de Kam is een echte avonturier en zijn opslagruimte straalt dat dan ook uit. Hierin staan onder meer basejump-spullen, eenwielers, brandstof, stuntkussens, en… een vuurspuwende draak opgeslagen. “Mijn ideale opslag is veilig, schoon, ruimtelijk en alleen toegankelijk voor de mensen met wie ik het deel”, aldus JP.

JP de Kam is vuurspuwer, stuntman, sportdocent en wingsuit-basejumper. Acht jaar lang werkte hij als sportdocent in het speciaal onderwijs en bij jeugdgevangenissen. Hobbymatig deed hij aan skydiving, freerunning, circusstunts en vuurspuwen. Dat viel zo goed in de smaak dat hij aanvragen kreeg om workshops te geven en te entertainen op kinderfeestjes.

Langzamerhand werden deze aanvragen een steeds groter onderdeel van zijn werkweek. Hij besloot volledig als zelfstandige artiest verder te gaan. Op zijn Instagram-account deelt hij nu spannende foto’s en filmpjes van zijn werk bij stuntteam De Beukelaer. Via hen speelde hij onder meer in Undercover III, Sint, Flikken Maastricht, Hollandse Hoop en Goede Tijden.

Stuntman JP

Tientallen gymshirtjes

Hoe vaker hij aanvragen kreeg, hoe meer materiaal er zijn huis in kwam. JP: “Mijn baan als docent voorzag in mijn levensonderhoud. Alles wat ik er als ZZP´er bijverdiende, stopte ik in mijn collectie.”

Het begon met een simpele gymbroek, sportschoenen en een flink aantal shirtjes die hij vol kon zweten. “Op een moment kwamen daar ook jongleerballen, eenwielers en andere circusdingen bij.”

JP circus

 “Toen ik begon met stunten, breidde mijn collectie zich uit met kniebeschermers en stuntkussens. Als vuurspuwer had ik weer fakkels en brandstof nodig. Op een moment kon mijn opslag in Zwolle niet meer dicht en had ik meer ruimte nodig.”

Volle opslag

“Op dit moment bewaar ik mijn collectie op vier plekken”, vertelt de entertainer. “Ik heb een ´rommelkamer´ in huis met het kleinere spul voor snelle wisselingen. Denk hierbij aan duiksetjes, wingsuit- en paraglidermateriaal.

In de eerste bedrijfsopslag ligt materiaal zoals slaapzakken en tenten. De tweede opslagruimte is opgedeeld in twee delen. In één deel heb ik een laswerkplaats om eigen vuurspuw- en stuntelementen te ontwikkelen. In het andere deel staat materiaal voor lesgeven en vuurspuwshows.

Vuurspuwer JP

In de laatste opslag staan onder meer een aanhanger, mijn vuurspuwende draak, circusmateriaal en valmatten. Al met al kom ik uit op 70 m2 oppervlakte opslag.” En waar ligt alles? “Dat weet alleen mijn brein.”

Dromen waarmaken

Vijftig procent van zijn tijd wil JP vullen met plezier. Het voordeel als ZZP´er is dat je die tijd helemaal zelf kan indelen. “Natuurlijk moet ik ook minder leuke dingen zoals een belastingaangifte doen”, vertelt hij. Maar in het plezierige deel van de tijd zoekt hij de wonderenwereld op.

Vaak zijn het dromen die hij vervolgens probeert waar te maken. “Je hebt alleen maar lef, tijd, geld en mensen nodig, die het leuk vinden om mee te werken”, aldus JP. Zo kwam er onder andere een zelfgebouwde, vuurspuwende draak voor tijdens zijn vuurshows.

Draak JP

Momenteel bouwt de waaghals een ‘human canonball’, een menselijke kanonskogel. JP: “Je kan dit zien als een achtbaantrack waarbij een karretje op een rails naar voren wordt geschoten. Het karretje stopt, maar de passagier schiet verder. Ik zag dit in een circus waarbij iemand landde in een kussen.”

Hij vervolgt enthousiast: “Ik wil uiteindelijk iemand van een berg schieten, die dan doorvliegt als wingsuit-basejumper.”

Wingsuit

Vrije val

Waar komt dat enthousiasme voor springen en vliegen vandaan? “Vroeger wilde ik astronaut worden. Maar eigenlijk heb ik niet zoveel met raketten. Ik begon met freerunning dat uitliep op stunts. En ik merkte dat ´het los zijn van planeet aarde´ mij fascineerde. Ik vond het fantastisch en vroeg me af hoe het zou zijn als ik zelf kon vliegen. Zo kwam ik uit op wingsuit-basejumpen”, aldus JP.

“Voordat ik spring, sta ik op de rand van een berg. Ik zie vaak niets anders dan een zonnetje en misschien wat plukjes wolken. Achter me is de natuur. Het is hoog en magisch. Als ik me laat vallen, voel ik me loskomen van de aarde en de snelheid opbouwen. Ik geef me over aan de zwaartekracht en wind, er is vrijheid en intense blijdschap”, vertelt JP. “Dit gaat met ongeveer 200 kilometer per uur. Het is een enorme rush en er komt veel adrenaline vrij. Het maakt me echt gelukkig.”

Teamwork

Inmiddels heeft JP een team mensen dat hem helpt bij het werk en soms nemen ze elkaar over. “Ze hebben allemaal een sleutel van de opslagruimtes zodat ze het benodigde materiaal kunnen pakken.”

Volle opslag

Binnenkort is het weer tijd om het materiaal te checken. “Rond de feestdagen wordt dit veel aangevraagd. In de periode erna checken we of we nog voldoende hebben en eventueel moeten bijbestellen. De opslag checken we dan ook direct op veiligheid. In de zomer is stuntwerk en lesgeven weer populair. Deze seizoensopslag checken we dus na de zomer. Zo hebben we een natuurlijke onderhoudscyclus.”

Heb jij net als JP een liefhebberij of baan waarvoor je ergens veel spullen kwijt moet? Met Kubox selfstorage kun je al ruimtes huren vanaf 1 m2. Veilig, droog en schoon, en altijd toegankelijk voor jou en je compagnons.