Voorraadopslag voor je webshop: wat is slim?

Geplaatst op 13/01/2021 in Nieuws, Opruimen

Webshop opslag

Wijn of games, babykleertjes of aardewerk. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat een webshop voor met een bevlogen ondernemer erachter. Maar waar laat je al die spullen? En hoe zorg je dat de logistiek efficiënt is? Ondernemers Manon en Simone leggen uit hoe je slim met opslag van je webshop kunt omgaan.

Als webshophouder wil je zo min mogelijk voorraad inkopen en opslaan, maar je wil ook niet misgrijpen. Hoe sla je je webshop-items slim op?

Webshop opslag

Slimme opslag: wat betekent dat voor jouw webshop?

Wat ligt er nog klaar voor verkoop via je webshop? En waar liggen de spullen opgeslagen? Hoeveel moet je inkopen om aan de vraag te voldoen? Welke leveranciers en verkoopkanalen heb je?

Voorraadbeheer voorziet je in deze informatie. Daarmee houd je grip op je opslagruimte. Je verdient de opslagkosten niet snel terug, maar je kunt er wel op besparen door je opslag voor je webshop zo optimaal mogelijk in te richten.

De basis is: voldoende voorraad, waar je makkelijk bij kunt en dat veilig en overzichtelijk is opgeslagen. Dat kan uitstekend in professionele opslag. Thuis kan ook, al is overzicht houden dan niet altijd eenvoudig.

Webshopartikelen opslaan

Simone van Amstel runt de webshop Mevrouw Polska, vanuit het Friese Garijp (tussen Leeuwarden en Drachten): “Ik verkoop Pools aardewerk, zoals bekers, kopjes, schalen en theepotten met prachtige handgemaakte prints. Het is een uit de hand gelopen hobby.”

Hoe meer je webshop groeit, hoe belangrijker voorraadbeheer gaat zijn. Teveel opslaan kan risicovol zijn, want voor iedere m2 opslag betaal je direct (opslagruimte die je ervoor koopt of huurt) of indirect (ruimte die je eigenlijk al in gebruik had voor iets anders).

Ruimte is voor Simone niet het grootste issue. Overzicht wel. Simone: “Ik woon op een woonboerderij en door mijn hele huis staat mijn voorraad. Ik weet nu nog precies waar wat ligt. In de toekomst wil ik echter de badkamer op de benedenverdieping verbouwen tot opslag- en bezoekersruimte. Dan ligt alles bij elkaar en heb ik meer overzicht.”

Voorraad

Opslag voor je webshop: sla niet meer op dan nodig

Afhankelijk van in welke branche je actief bent, kun je gedeeltelijk voorspellen wanneer de vraag naar jouw webshop-product gaat stijgen. Tijdens de feestdagen in december kopen mensen bijvoorbeeld vaker wijn, spelletjes en spulletjes voor in huis. Dit is dus een goede tijd voor edelstenenwebshop Moonon.

Ondernemer Manon: “Mijn passie begon toen ik een edelsteen cadeau kreeg. Daarna kwamen er meer en begon ik ze zelf cadeau te doen. Dit jaar wilde ik meer mensen blij maken met deze producten. Ik ben toen de webshop Moonon gestart, voor verkoop van edelstenen, kristallen en bijbehorende accessoires.”

Afhankelijk van in welke branche je actief bent, kun je gedeeltelijk voorspellen wanneer de vraag naar jouw webshop-product gaat stijgen. Tijdens de feestdagen in december kopen mensen bijvoorbeeld vaker wijn, spelletjes en spulletjes voor in huis. Dit is dus een goede tijd voor edelstenenwebshop Moonon.

Ondernemer Manon: “Mijn passie begon toen ik een edelsteen cadeau kreeg. Daarna kwamen er meer en begon ik ze zelf cadeau te doen. Dit jaar wilde ik meer mensen blij maken met deze producten. Ik ben toen de webshop Moonon gestart, voor verkoop van edelstenen, kristallen en bijbehorende accessoires.”

Edelsteen

Vooralsnog slaat Manon alle voorraad thuis op, vertelt ze: “Ik woon in een appartement in Den Haag, maar heb het geluk met een vliering. Voor nu heb ik voldoende ruimte en ben ik er tevreden mee. Op langere termijn zou ik een eigen kantoor willen met eigen opslagruimte.”

Bij Moonon loopt voorraadbeheer gelukkig goed. Maar wat als de vraag kleiner is, dan wat je in opslag hebt? Dan kan een korting goed doen, of aanbieden voor een fractie van de verkoopprijs. Als na een tijdje blijkt dat je het niet kwijtraakt, is het soms beter om overgebleven voorraad weg te geven als marketingactie en af te waarderen naar nul.

Opslag webshop

Dat doet Simone ook, vertelt ze: “Ongeveer drie keer per jaar ga ik naar Polen om nieuw aardewerk in te kopen. Een paar weken voordat ik vertrek, bied ik meestal een actie of korting aan. Zo creëer ik thuis ruimte.”

Slimme opslag voor je webshop: volg je voorraad

Succesvol voorraad opslaan begint bij het volgen van je voorraad. Het biedt je informatie om slimme beslissingen te nemen. Je kunt je voorraad handmatig bijhouden met bijvoorbeeld geprinte voorraadsheets. Maar handmatig in de computer met Excel is ook een goed idee.

Heb je budget om je voorraad bij te houden? Dan kun je investeren in een kassasysteem dat je voorraad automatisch bijhoudt. Het kost je geld, maar het bespaart je wel weer op werkuren en fouten.

Aardewerk

Simone houdt het automatisch bij, via haar webshop: “Als ik terug ben uit Polen, voer ik de foto’s en aantallen in en houdt de webshop automatisch bij hoeveel voorraad ik nog heb. Als ik verkoop via een markt of beurs moet ik de voorraad handmatig aanpassen. Ach, dat is ook weer de charme van deze hobby.”

Ook Manon houdt voorraad bij in haar webshop-systeem: “Als ik een product aan mijn webshop toevoeg, voer ik dit handmatig in. Als er iets wordt verkocht, past het webshopsysteem het automatisch aan. Ook als een product is uitverkocht geeft de webshop dat direct zelf aan. Gelukkig kan mijn leverancier snel leveren, zodat ik zo min mogelijk zonder voorraad zit.

Voorraadopslag

Waar laat je de voorraad van je webshop?

Tsja, waar laat je al de flessen wijn, babykleertjes en feestjurken? Thuis je webshop runnen en bevoorraden kan, net zoals Manon en Simone. Maar het moet wel in het bestemmingsplan van de gemeente passen én je mag je buren geen overlast veroorzaken. Welke andere mogelijkheden heb je?

Begin een webshop zonder voorraad (dropshipping)

Binnen e-commerce kun je als webshop gebruikmaken van dropshipping. Dropshipping werkt als volgt: een klant bestelt een product in je webwinkel. Je plaatst vervolgens de order bij je leverancier. Vervolgens stuurt jouw leverancier het product rechtstreeks naar je klant. Een groot voordeel hiervan is dat je geen voorraden hoeft aan te houden.

Opslagruimte huren met vestigingsadres

Een opslagruimte huren in combinatie met een zakelijk vestigingsadres is een ideale optie. Je slaat alle voorraad op en regelt er direct een zakelijk vestigingsadres en klantenservice erbij. Zo voldoe je aan alle wettelijke regels om een eigen webshop te beginnen en blijft je huis je thuis.

Kubox Opslagruimte

Van order tot aflevering uitbesteden (productfulfilment)

Er zijn bedrijven gespecialiseerd in productfulfilment. Zij nemen de hele voorraadbeheer van je webshop uit handen en maken het proces van order tot aflevering in orde. Het bedrijf checkt regelmatig de balans en houdt de voorraad bijgevuld. Doordat het bedrijf zo’n duidelijk overzicht heeft, kan de voorraad constant op peil worden gehouden en het proces van order tot aflevering naar wens doorlopen.

Hoe jij je opslag van je webshop regelt, je behoudt je passie het makkelijkst met overzicht. En uiteraard kom je na al dat harde werken graag thuis, waar je niet iedere minuut geconfronteerd wordt met werk. Daarvoor is professionele opslag voor je professionele webshop ideaal.