Terrasmeubels horeca winterklaar maken: terrasopslag en meer

Geplaatst op 28/10/2020 in Seizoensopslag, Opruimen

Terrasmeubilair in de horeca heeft veel te lijden door zon, wind, sneeuw, blaadjes, schoonmaakmiddelen en water. Nu de winter voor de deur staat, is het tijd om je terras met een zachte hand te behandelen voor je ze in terrasopslag doet. Wat moet je allemaal doen?

Terras opruimen

In de zomer had je een prachtig terras. Parasols hielden de zon weg en windschermen maakten het behaaglijk op een koudere zomerdag. In de herfst heb je mooi de tijd om je horecaterras winterklaar te maken en gereed te maken voor opslag.

Bedenk: past jouw terrasmeubilair nog bij jouw locatie?

De locatie van het terras heeft invloed op hoelang je meubels mooi blijven. Waar je op het strand moet ‘dealen’ met zout en zand, zo heb je in een bosrijke omgeving te maken met modder, vogelpoep en blaadjes. En in de stad mogelijk met vandalisme. Daarom zijn meubels van materiaal dat tegen de omstandigheden van jouw locatie bestand is het handigst.

Nu heb je natuurlijk al eens spullen aangeschaft. Maar misschien maakte je de keuze wel op basis van je budget. Of omdat je niet wist wat handig zou zijn. Misschien is het moment dat je je meubels in terrasopslag gaat doen hét moment om na te denken of je nog het juiste materiaal in huis hebt.

Resysta of kunststof vlechtwerk zijn bijvoorbeeld weersbestendige materialen die heel geschikt zijn voor zwaardere weersomstandigheden. Graniet is voor de stad weer handig. Dit materiaal is zo sterk en zwaar dat geen vandaal ermee wegloopt.

Onderhoud voor terrasopslag

Voordat je meubels in de terrasopslag verdwijnen, is het een goed moment om alles voor een diepe winterrust te behandelen. Ieder materiaal vraagt onderhoud. Hout wil een likje olie en kunststof behoeft alleen een spons met warm water.

Terrasopslag - materiaal 1: aluminium

Gebruik voor het onderhoud van aluminium terrasmeubels nooit schuurmiddelen, staalwol of staalborstels. Sla deze meubels in de winter altijd binnen op, zodat vocht en kou geen roest kunnen veroorzaken. Tafels en stoelen kun je schoonmaken met water en een doek. Soms kan een beetje groene zeep helpen om vlekken te verwijderen.

Terrasopslag - materiaal 2: hout

Gebeitste en afgelakte meubelen kunnen af met een schoonmaakbeurt met een licht vochtige doek. Geolied hout en onbehandeld teakhout blijven goed met een likje olie. Meestal is twee keer per jaar oliën voldoende. Ook deze houtsoorten maak je schoon met een licht vochtige doek.

Terrasopslag - materiaal 3: kunststof

Behandel vlekken op kunststof terrasmeubels direct om verkleuringen tijdens opslag te voorkomen. Een spons water moet daarvoor voldoende zijn. Vermijd bij het schoonmaken het gebruik van schurende materialen. In de winter gedijen deze terrasmeubels het beste binnen.

Schoonmaken

Terrasopslag - materiaal 4: kunststof vlechtwerk

Kunststof vlechtwerk houdt het prima onder zware weersomstandigheden. Het is gemaakt van kunststof en tegelijkertijd duurzaam en uv-bestendig. Gebruik een spons en water om de meubels schoonmaken. Er is geen speciaal onderhoud nodig.

Terrasopslag - materiaal 5: resysta

Resysta lijkt hout, maar is gemaakt van rijsthuls, steenzout en minerale olie. Het rot en splijt niet én neemt geen vocht op. Je terrasmeubels kun je iedere dag schoonmaken met een vochtige doek. Vlekken moet je zo snel mogelijk opdeppen. Probeer geen schuurmiddelen te gebruiken. Resysta heeft speciale onderhoudsmiddelen om in je terrasopslag de winter door te komen.

Terrasopslag - materiaal 6: roestvrij staal

RVS terrasmeubels kun je dagelijks afnemen met een schone en licht vochtige doek. Vlekken verwijder je met warm water en scheutje ammoniak op een synthetische spons. Poets wel altijd in de borstelrichting en gebruikt nooit staalborstels, schuurmiddelen, metaalpoeders of agressieve chemicaliën.

Terrasopslag: de mogelijkheden

Nu je meubels schoon zijn en een onderhoudsbeurt hebben gehad, is het tijd voor de terrasopslag.

Om roest, groene aanslag en andere viezigheid te voorkomen, is het belangrijk dat de opslagruimte schoon en droog is met stabiele omstandigheden. Misschien heb je een speciale ruimte voor terrasopslag of huur je een garage. In stadscentra zoals in Amsterdam liggen struikel je daar niet bepaald over. Dit zijn grofweg de meest voor de hand liggende opties, met hun voor- en nadelen:

 VoordelenNadelen
Terras binnen opslaan in eigen bedrijfsruimteJe maakt geen extra kostenOok deze bedrijfsruimte is niet geheel gratis. Linksom of rechtsom betaal je ervoor
 Spullen staan veilig: afgeschermd van weersinvloeden, diefstal en vandalismeVeel zaken hebben deze binnenruimte niet
  Zichtbaar opgestapeld buitenmeubilair geeft binnen misschien niet de uitstraling die je voor je zaak wilt. Ook niet na sluitingstijd
Terras buiten opslaan op de terrasruimteHet kost je geen extra duur betaalde binnenruimteNiet volledig afgeschermd tegen diefstal, schade en het weer
 Het scheelt gesleep naar een eventuele andere locatie. En dat scheelt ook voor de kans op schade.Je moet kosten begroten voor kettingen, sloten en beschermhoezen of -doeken
 Als je een mooie vorm weet te vinden, kán het er gezelliger uit zien dan een kaal terras.Het is niet altijd fraai gezicht in het straatbeeld
  Je kunt niet overal goed meer bij, dus je kunt niet het hele terras schoonmaken en opknappen
Garagebox huren of kopen voor terrasopslagSpullen staan veilig tegen diefstal en schadeDit kost waarschijnlijk veel geld
 Je houdt je terrasruimte vrij voor voorbijgangers met scootmobiels en kinderwagensIn veel stadscentra is deze optie er niet
 Je houdt binnenruimte vrij voor een mooie uitstraling en voor bedrijfsactiviteitenMet huur heb je voorwaarden van anderen om aan te voldoen. Bij koop heb je hypotheekvoorwaarden
  Een garagebox is niet schaalbaar. Je vindt niet zomaar een ruimte die exact groot genoeg is voor je terrasopslag
  Je moet het meubilair verslepen. Een inspanning, maar ook extra kans op beschadiging
Terras opslaan bij KuboxJe spullen staan veilig tegen diefstal, vandalisme én weersomstandighedenHet is niet compleet jouw eigendom. Er zijn dus enkele voorwaarden om rekening mee te houden.
 Je opslag is schaalbaar. Meer ruimte nodig? Dan bestel je twee of drie kuboxen in plaats van éénHet is voordelig, maar niet gratis
 Aantrekkelijke prijzen 
 Je spullen staan hier niemand in de weg 
 Met Kubox Thuisbezorgd laad je alleen in. De kubox gaat zo een loods in. Vergeleken met opslag in een garagebox gaan de spullen minder vaak door je handen en heb je minder kans op schade 
 Kubox biedt allerlei verpakkings- en beschermingsmiddelen 

Een ideale oplossing voor terrasopslag is opslag met haal- en brengservice van Kubox. Maar ook in een ruimte van Kubox selfstorage worden jouw terrasmeubels veilig opslagen in een droge en klimaatneutrale omgeving.

Tip: kijk ook eens naar onze andere bedrijfsopslagmogelijkheden.

Kubox opslag

Maak je terras winterklaar…

Je meubels zijn schoon en staan droog en veilig in terrasopslag. Lekker wel weer, die ruimte! Zou het nu niet handig zijn om je terras zelf eens na te lopen? Als er losse tegels liggen, kan je die mooi herstellen. Je terrasvlonder kun je schoonmaken met warm water en onderhouden met een olie. Verwijder groene aanslag met een hogedrukspuit en verwijder onkruid.

Werp ook een blik op je bloembakken. Hoe zien die eruit? Eventueel zet je er winterharde planten in zoals Skimmia, Calocephalus, Helleborus of Camelia. Zo voorkom je een treurige boel.

Meer tips vind je in ‘Maak je tuin winterklaar’.

…of maak je winterterras klaar

Waar sommige alleen een zomerterras hebben, zijn er natuurlijk legio zaken die ook in de winter hun gasten op een winterterras verwelkomen. Ook dan moet je je een beetje aanpassen op herfstige en winterse omstandigheden. Wat kun je doen?

Sluit weerbestendige zonneschermen aan of bouw een overkapping. Vervolgens zorg je voor een warme en comfortabele uitstraling. Hout, vuurkorven, kussens, plaids en lange tafels nodigen uit om van een warme en knusse avond te genieten