Stappenplan voor zorgeloos verbouwen

Geplaatst op 10/04/2020 in Verbouwen

Een lichtstraatje, vloerverwarming, open keuken of nieuwe dakkapel. Of eindelijk die uitbouw! Je kunt het zo gek niet verzinnen of er is wel een verbouwing waar jouw huis gezelliger, beter of mooier van wordt. Fantastisch! Maar… er zijn hele tv-series gewijd aan broddelwerk en uit de hand gelopen klusprojecten. En waar laat je in hemelsnaam je meubels?

Zorgeloos verbouwen

Wil jij stressloos je huis verbouwen? Volg dan dit stappenplan en verbouw jouw woning zonder zorgen. Dit zijn de belangrijkste stappen om te doorlopen tijdens jouw verbouwing:

  1. Heb een goed gesprek. Of drie. Dit scherpt je wensen aan en informeert buren
  2. Bedenk wat je ‘scope’ is: wat ga je níet doen, wat wel, en hoe?
  3. Denk aan financiën. Wat moet je betalen en hoe wil je dat doen?
  4. Plan de verbouwing
  5. Vraag toestemming. Vraag vergunningen aan of praat met de huisbaas
  6. Stel spullen veilig door ze tijdelijk op te slaan

We loodsen je er graag nog even vlotjes doorheen!

Verbouwen in stappen

Stap 1. Verbouwen begint bij een goed gesprek 

Waar jij als een berg tegenop ziet, is voor een ander gesneden koek. Stap 1 is daarom: serveer die koek op een mooi schoteltje en zet er een kopje koffie naast. Had je niet familie of vrienden waarmee je nodig moest bijpraten? Zij vinden het vást leuk om mee te denken over de verbouwing van jouw huis.

Buren hebben belangen, zoals zorgen om geluidsoverlast of om die schaduwrijke boom die jij voor je uitbouw wil omzagen. Speel jij open kaart met hen? Dan investeer je in een goede relatie. En wie weet hebben zij ook een briljante ingeving die jou verder helpt. Misschien wel met de bouwvergunning, ze wonen immers in dezelfde gemeente als jij. En bij wie klop je straks aan wanneer je een extra kruiwagen wilt lenen? Juist… bij de buren.

Stap 2. Baken af en bepaal de deelstappen

Heb je globaal in beeld wat je wilt doen voor je verbouwing? Specificeer en bepaal hoe je het aanpakt. Welk materiaal heb je nodig en welk gereedschap? Ga je meer dingen in je huis verbouwen, wat moet er dan eerst en waarom? Hoe ga je puin afvoeren? En hoe krijg je het zware materieel op een eerste, tweede of derde verdieping?

Wat de volgorde betreft: begin boven. Als je beneden eerst mooi maakt en daarna materieel en puin door het huis mee naar boven en beneden sleept, kan je beneden schade oplopen die je weer moet herstellen. Dubbel werk, extra kosten. Niet doen.

Wat prioritering betreft: heb je geen aparte toiletruimte in huis? Zorg dan dat je de wc in de badkamer als eerste werkend krijgt. Jezelf wassen kan nog met een teiltje water uit de keuken, als het moet. Of met een extra douchebeurt in de sportschool, maar je wilt niet te lang zonder werkend toilet leven.

Een voorlopig stappenplan

Wie echter op zoek is naar één juiste, nette volgorde voor de verbouwing van je huis, komt van een koude kermis thuis. Het verbouwproces is geen lineair proces. Steeds als je één van deze zes stappen hebt gezet, kan je weer terug om het punt erboven opnieuw te doen. En dat is prima. Zo werkt het nu eenmaal.

Bijvoorbeeld: bij stap 1 heb je met je zwager besproken dat je een grotere woonkamer wilt. Hij bracht jou op het idee om een uitbouw te maken aan de zijkant van je huis. Je bedacht samen globaal, dat daar wat gras en bestrating weg moet en je zus vult aan, dat je de extra woonruimte met stalen taatsdeuren wilt kunnen afscheiden van de rest van de woonkamer. Dat heeft ze mooi bekeken! In deze stap 2 denk je dat verder uit. Je bepaalt het exacte aantal vierkante meters dat je erbij wilt, je bedenkt globaal wanneer je dit af wilt hebben en je bakent af: de inrichting van je nieuwe stuk woonkamer wordt geen onderdeel van dit plan. Zo weet je dat je daar bij stap 3 ook geen inrichtingskosten voor hoeft te begroten. Je bedenkt echter dat jouw nieuwe uitbouw ineens wel heel dicht tegen die massieve coniferenhaag komt te staan. Dat is geen fraai uitzicht. Je wilt een andere erfscheiding tussen jou en de buren. Terug naar stap 1.

Kortom: je gaat dit plan later nog vaak verder aanschaven, maar een conceptplan is een goed uitgangspunt voor de volgende stappen in dit stappenplan voor het verbouwen van je huis.

 Huisraad opbergen

Stap 3. De financiën: doe als Dagobert

De vrek van Duckstad is niet bepaald een suikeroom, maar door al dat geld tellen weet hij precies hoeveel hij te besteden heeft. Daar kan je zeker een voorbeeld aan nemen. Waarschijnlijk wordt jouw verbouwing geen tientjeswerk en door inzicht in jouw bestedingsruimte ben jij tenminste niet afhankelijk van een geluksdubbeltje.

Ook dit plan hoeft nog niet perfect. Grote kans dat je het nog gaat bijstellen. Bedenk in ieder geval hoe je jouw verbouwing wilt financieren. Een lening afsluiten kost geld, net als het uitbreiden van je hypotheek als je die al hebt. Sparen ligt daarom het meest voor de hand, maar verdiep je gerust eens in de andere opties.

Kosten die in je plan komen voor de verbouwing van jouw huis zijn bouw- en bevestigingsmaterialen, eventuele kosten van een aannemer en eventuele huur van apparatuur. Natuurlijk neem je hier ook de kosten voor tijdelijke opslag van je huisraad bij Kubox in mee. Neem ook een post ‘onvoorziene kosten’ op in de begroting voor het verbouwen van je huis. Het Nibud gaat uit van 5%, maar hoe vager jouw plan is, hoe groter de post voor onvoorziene kosten is ons advies.

Sparen

Hoeveel moet je dan sparen, vraag je je af? Dat hangt natuurlijk af van de verbouwing die je gaat ondernemen. De ING heeft de kosten per m2 van de meest verbouwde ruimtes op een rijtje gezet. Die zijn als volgt.

Badkamer: € 1.375,- per m2
Keuken: € 1.500,- per m2
Zolder: € 355,- per m2
Toilet: € 1.875,- per m2

Gelukkig valt er ook wat te besparen: sinds augustus 2019 kan je subsidie krijgen voor woningisolatie. Dat scheelt stookkosten en op korte termijn kost het je zo nagenoeg niks. Oh, en weet je nog dat we aanraadden om met buren te praten? Maak je samen plannen voor – bijvoorbeeld – het plaatsen van dakkapellen, dan stijgt jouw kans op een scherpe prijs flink. Vraag drie offertes op, zodat je wat te kiezen hebt.

Stap 4. Verbouwing plannen: trek de agenda

Je weet nu wát je wilt verbouwen, hóe je wilt verbouwen, met wíe je wilt verbouwen en met welk geld. Hartstikke goed! De vraag is nu nog: wanneer ga je verbouwen?

Schakel je een aannemer of andere professional in, wees er dan op tijd bij. Veel aannemers zitten al maanden vooruit vol gepland. Weet je al in welk seizoen je jouw huis wilt verbouwen? Houd in de winter rekening met een bevroren bodem die jouw planning kan dwarsbomen, en in de zomer met de bouwvak. Die vakantieperiode wordt al jaren niet meer centraal geregeld, maar veel bouwbedrijven sluiten toch drie weken hun deuren. En hadden we al gezegd dat je niet te lang moet wachten met het bellen van een aannemer of bouwbedrijf?

Maak op basis hiervan een planning, en ook hier: het hoeft niet in beton gegoten. Als vuistregel kan je voor de duur van een flinke keuken- of badkamerverbouwing drie weken klussen aanhouden. Veel langer wordt het niet, tenzij je ook gaat aanbouwen. De levertijd van sanitair en de keukenapparatuur is vaak wel enkele maanden.

Stap 5. Vraag toestemming voor je verbouwing

Het lijkt misschien logisch om eerst toestemming te vragen vóórdat je al die moeite doet voor jouw verbouwprogramma, maar daar denkt de gemeente anders over. Vraag je hen om toestemming, dan willen ze van jou eerst al die plannen zien. In drievoud. Met een strikje erom, figuurlijk dan. En daar willen ze nog geld voor hebben ook! Bereid je daarom maar goed voor en neem ook deze kosten mee in je financiering.

Bij de gemeente moest je tot 2010 aankloppen voor een heel batterij aan bouwvergunningen. Sindsdien heet dit de omgevingsvergunning. Het verving en omvat de bouwvergunning, milieuvergunning, sloopvergunning en kapvergunning. Het hangt maar net af van wat je precies wilt verbouwen, en hoe, waarmee je precies te maken krijgt. Woon je in een monument? Dan zijn daar aparte regels voor. Kijk verder op de website van jouw gemeente voor de omgevingsvergunning, misschien zelfs voor het plaatsen van een container voor sloopafval.

Woon je in een huurwoning? Ook dan moet je meestal toestemming vragen. In jouw geval aan de verhuurder of eigenaar van het pand. Veel dingen mogen, zolang je de woning voor je verhuizing naar een ander huis in de oorspronkelijke staat terugbrengt. Maar wel even vragen.

Kubox opbergbox

6.  Berg je spullen tijdelijk veilig op

Nu je klaar bent voor de verbouwing is het belangrijk om ruimte te maken in huis. Dit kan je op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld door de spullen tijdelijk op zolder te zetten. Een andere optie is het huren van een Kubox om jouw waardevolle spullen netjes op te slaan. Ben je al gezegend met een schuurtje of zolder, dan zijn daar de omstandigheden voor dure spullen waarschijnlijk niet optimaal. Kou, vocht en een gammele vlizotrap zijn bedreigingen voor jouw elektronica, leren bekleding en andere kwetsbare bezittingen. Een Kubox laad je zelf in, sluit je zelf af met een slot en jouw spullen gaan verzekerd een opslag in die voldoet aan alle voorschriften voor brandveiligheid en andere bedreigingen.

Een vloeroppervlak van ruim vier m2 Kubox biedt ruimte aan ongeveer 120 verhuisdozen of de inboedel van een één- à tweekamerappartement. En woon je groter? Dan bestel je er gewoon twee.

Succes met de verbouwing!