Binnenkijken: bij Henk in zijn bolwoning

Geplaatst op 28/12/2020 in Binnenkijken bij..

Bolwoningen

Henk Martens (53) woont sinds januari 2002 in een bolwoning in Den Bosch. Zijn buren en hij noemen zichzelf bolbewoners, zoals te zien is op Henk’s Instagram. Zijn perfect ronde woning is zo bijzonder dat de tv-programma’s in de rij staan. Op tv hoeft Henk niet. Maar aan Kubox laat hij trots zijn 50 m2 zien.

“Je moet een klein beetje gek zijn, om hier te willen wonen”, zegt Henk. “Vooral niet te praktisch ingesteld, want het is erg klein. Je hebt bovendien veel trapjes. Schoonmaken, zoals stofzuigen, is daardoor een hele inspanning. Ook de slaapkamer is een soort hoogslaper. Om daar te kunnen schoonmaken moet je dus klimmen.”

Hiervoor woonde Henk in een appartement in Cuijk (vind hier inspiratie over wonen in een appartement). Maar Henk ging werken in Den Bosch, dus wilde hij verhuizen. Henk: “Ik zag in de jaren ’90 in artikel in de vtwonen over een bolwoning. Dat vond ik toen al heel speciaal. Toen ik naar Den Bosch wilde verhuizen, heb ik me ingeschreven voor sociale huur. De bolwoningen bleken daar ook toe te behoren. En nu woon ik er zelf!"

Keuken bolwoning

Van alle gemakken voorzien

“Alles zit er wel in”, legt Henk uit. “Het is een soort iglo met trappetjes. Je komt binnen en moet dan met een wenteltrapje omhoog. Dan heb je een stukje overloop met rechts de slaapkamer. Vanaf daar kom je via weer een paar treden in de wc- en doucheruimte.” Een vaatwasser heeft Henk niet. “De keuken is daar veel te klein voor”, aldus Henk. “Een wasmachine heb ik wel. Een droger ook. Omdat het zo klein is, wil ik niet de hele tijd in de was zitten. Beddengoed gaat gewoon in de droger.”

Standaard kasten passen niet in Henk’s bolwoning. Althans... niet tegen de muren, zoals bij anderen. Henk: “Daarom heb ik kastruimte bij de trap. Je moet soms wat acrobatische toeren uithalen om ergens bij te kunnen. Het zijn ook nog eens open opbergvakken, dus je moet het ook netjes houden, want je ziet alles staan.”

Kastruimte

Opknappen

Al bijna negentien jaar, woont Henk in zijn bolwoning in Den Bosch. Tussendoor heeft hij al heel wat geklust en opgeknapt. En eens in de tien jaar doet de woningcorporatie de buitenkant. “Dan gaan de bollen in de steigers en dan wordt alles weer grijs gemaakt”, zegt Henk. “Dan krijgen ze een nieuwe coating tegen lekkage.”

Maar ook binnenshuis gaat Henk aan de slag. Henk: “Beneden moet ook geschilderd worden. Daar hangen nu gordijnen voor. Die moeten eraf. Daar moeten dan fatsoenlijke opbergboxen komen. Dat wordt nog zoeken. De meeste opbergboxen die ik zie, vind ik niet zo mooi. Of niet praktisch. Karton is bijvoorbeeld niet zo sterk. En plastic vind ik foeilelijk.”

“Beneden gebruikt mijn kat Mieleke een kolom als krabpaal. Ik wil de paal insmeren met betonverf met een structuurtje. Daar blijft Mieleke dan vanaf.”

Zithoek bolwoning

“Boven ga ik witten. De schil van de bol is kunststof met cement. Dat kan gewoon gewit worden, net als een plafond. De plafonnieres moeten vervangen worden. En ik ga wat nieuwe meubels aanschaffen.”

Als Henk in huis aan de slag gaat, mag hij niks in de wand schroeven of ophangen, want dan gaat het lekken. “Je kunt dus geen schilderijen of fotolijsten ophangen”, zegt Henk. “Of een hanglamp. Ik heb nu overal dus staande lampen.”

Lamp en kerstboom

Weggooien

Wat Henk helpt om zijn spullen kwijt te kunnen, is dat hij niet zo materialistisch is. Henk: “Ik neem makkelijk afscheid van dingen. We hebben allemaal een schuurtje gekregen. Daar bewaar ik de bbq, een fiets, tuinstoelen en gereedschap. En wat rommel zoals dozen met keukenspullen, Tupperware en kadootjes waar ik toch niet zo heel enthousiast over ben. Fotoalbums staan niet in de schuur want er is geen verwarming. Aan kerstversiering heb ik alleen maar een klein boompje, een kunstkerstboom.”

“Bij het opruimen van mijn schuurtje stel ik mezelf de vraag: ‘heb ik de afgelopen drie jaar in deze doos gekeken?’ Nee? Dan hoef ik er niet eens in te kijken. Dan gaat het meteen weg. Ik mis aan spullen helemaal niks.”

Schuur

“Het lijkt soms wel een camping”

Ondanks de uitdagingen die zijn bolwoning oplevert, zou Henk niks anders willen. Henk: “Ik woon nog prima. Op dit park staan vijftig van dit soort woningen. Het lijkt hier soms wel een camping. Je zoekt elkaar makkelijk op, bijvoorbeeld als er iemand de tuin staat te sproeien. In de buurbollen-app van vijf à zes buren delen mensen leuke initiatieven om voor samen te komen. Heel gezellig!”

Woon jij ook bijzonder? En heb je een uitdaging met het opbergen van je spullen? Met Kubox thuisbezorgd en Kubox selfstorage win je eenvoudig en voordelig extra ruimte in huis. Jouw spullen liggen er veilig, warm en droog. Kies ervoor om een box aan huis te laten bezorgen, of maak gebruik van een van onze selfstorage-mogelijkheden.